Цирк без тварин: у Вінниці активісти вийшли на акцію протесту. Чому містяни не вірять протестуючим?

Новини Вінниці / Цирк без тварин: у Вінниці активісти вийшли на акцію протесту. Чому містяни не вірять протестуючим?

Гуляючий по проїжджій дорозі Вінниці слон спровокував активістів та зоозахисників пікетувати Будапештський цирк, який 10 днів гостюватиме в обласному центрі. У п’ятницю, 27 липня, вони зібралися на спонтанну акцію протесту на околиці міста – неподалік торгового центру Plaza Park. Саме на площі біля ТЦ зазвичай зупиняються угорські циркачі. Два десятка молодих вінничан, більшість із них із яскравою зовнішністю із плакатами та чорними стягами в руках прийшли, щоб сказати «Вінниця проти використання тварин у циркових виставах».

Гуляючий по проїжджій дорозі Вінниці слон спровокував активістів та зоозахисників пікетувати будапештський цирк, який 10 днів гостюватиме в обласному центрі. У п’ятницю, 27 липня, вінничани зібралися на спонтанну акцію протесту на околиці міста – неподалік торгового центру Plaza Park. Саме на площі біля ТЦ зазвичай зупиняються угорські циркачі. Два десятка молодих вінничан - більшість із них із яскравою зовнішністю - із плакатами та чорними стягами в руках прийшли, щоб сказати: «Вінниця проти використання тварин у циркових виставах».

Варто зазначити, що спочатку глядачами їхнього пікету стали вінничани з дітьми, які не потрапили в цирк (а таких чимало), і з-за паркану спостерігали за екзотичними тваринами. Одні здивовано дивилися на активістів, інші їх словесно підтримували, а деякі навіть не звертали уваги, а захоплено спостерігали, що ж робиться за парканом. В той час на території, де дислокується цирк, мандруючі гості з Угорщини разом із слоном, верблюдами, зебрами та іншими тваринами демонстрували містянам, які придбали квитки, свою нову програму. Час від часу появлялися люди у формі клоунів та дресирувальників, які  вигукували в сторону зоозахисників, що вони клоуни.

«Вже давно пора заборони цирки за участю тварин. Якщо люди ще можуть захищати свої права, то тварини цього робити ніяким чином робити не можуть. Саме тому ми маємо сказати, що страждання - це не смішно. Чомусь в цирки водять зазвичай дітей, яких привчають з дитинства, що потрібно ґвалтувати тварин і дітей, і це якась забава. Вінниця має стати таким собі бастіоном зоозахисного і екологічного руху, який має подавати приклад всім іншим. Коли вже так сталося, що вся вища влада представлена сьогодні у Києві із Вінниці, то ми маємо показувати всій Україні, як відстоювати права», - зазначив активіст «Чорного комітету» Денис Котов.

За дуже короткий час гуляючі під парканом містяни наче звикли до мітингуючих і взагалі перестали звертати на них увагу.Тоді активісти вирішили зустрітися із адміністрацією цирку і запитати, «як їм не соромно заробляти кошти на стражданні «братів менших». Однак, цього їм зробити не вдалося. Кремезний чоловік, який зустрів зоозахисників на імпровізованих сходах, не пустив їх на територію, де проходять виступи. Всі звернення та невдоволення він запропонував зоозахисникам подати у письмовій формі. Після тривалих намагань почути один одного, кожен залишився при своїй думці.

Одна сторона вважає, що тваринам в цирку погано, друга - що навпаки добре, мовляв їх тут доглядають, годують та дбають про них, а от якщо їх випустити, вони вже не виживуть. Натомість представники цирку запитували, чому такі справедливі вінничани, молоді хлопці, які прийшли пікетувати, тут, а не в АТО, і скільки конкретно кожен із них допоміг військовим.

«Ми нічого не маємо проти цирку, ми просто за цирк без тварин. Їх дресирують негуманним методом, над ними знущаються. Все життя їх приходить не в природі, а на арені, виступаючи - або дресируючись, або у клітках і фургончиках в дорозі. Їх потрібно направити у центри реабілітації, або хоча б у зоопарк, де є великі території. Ми не знайшли спільної мови із представниками цього цирку, це і зрозуміло, бо це їхні гроші і вони на цьому заробляють», - зазначила зоозахисниця Іванна Шкода.

І такої думки дотримувалися інші протестувальники.

«Я принципі за етичне ставлення до тварин. А цирк - це просто жахлива штука. Але більшість людей не бачать, що відбувається за кулісами, як тварин дресирують. Люди ходять до цирку від незнання. Вони бачать вершину айсберга – виступи, но не бачать «кухні» із середини. Дресирування циркових тварин – це безкінечне коло насильства, яке має припинитися. Якби ваші діти бачили, що відбувається за лаштунками, чи отримали б вони задоволення від вигляду ведмедика, здоров’я і психіка якого повністю знищені постійними катуваннями?”»,- зазначив один із організаторів акції протесту Нестор Подгурський.

Вінничанка Наталя, яка вигулювала свого собаку, стала свідком пікету. За її словами, акція показова і в добрі наміри таких захисників тварин вона не вірить.

«Людей ніхто не заставляє ходити в цирк. То виходить, що більшість вважає, що це нормально. Погоджуюся, тваринам дійсно важко переносити дорогу, жити в клітках. Але цю ацію я вважаю показовою. Адже цьогоріч в нас мінімум було два цирки, це третій. І чомусь ніхто попередні не пікетував. У цьому будапештському цирку дійсно дбають про тварин, постійно миють їх, збалансовано годують. Я була на території і вірю власним очам», - прокоментувала вінничанка Наталя.

Завершення акції протесту зоозахисників співпало із закінченням виступу циркачів. Як виявилося, глядачів було чимало. Тож активісти вирішили прийти сюди знову, однак вже підготовленими - із листівками, в яких йтиметься про жорстке поводження із тваринами у таких установах. Їх планують роздавати любителям виступів тварин, аби достукатися до свідомості людей, які б самі перехотіли ходити в цирк. Коли саме організовуватимуть наступні акції, організатори пообіцяли уточнити згодом.