Тримає марку: вінницький міський голова Сергій Моргунов став мером-інноватором України 2017

Новини Вінниці / Тримає марку: вінницький міський голова Сергій Моргунов став мером-інноватором України 2017

Народний вибір. Міський голова Вінниці Сергій Моргунов обраний мером-інноватором України 2017. Результати майже місячного голосуванні оголошено сьогодні, 12 січня.

Народний вибір. Міський голова Вінниці Сергій Моргунов обраний мером-інноватором України 2017. Результати майже місячного голосуванні оголошено сьогодні, 12 січня.

Загальнонаціональне голосування відбулося в рамках спеціального проекту "Української правди" та Міжнародного саміту мерів "Рейтинг українських мерів-інноваторів".

У голосуванні взяли участь понад 13 тисяч людей, з яких 38% свої голоси віддали за Сергія Моргунова. Друге місце з результатом 27% посів мер Житомира Сергій Сухомлин, третє мер Тростянця – Юрій Бова (21%).

До п’ятірки лідерів також увійшли міські голови Долини Володимир Гаразд (9%) та Вознесенська Віталій Луков (5%).

За правилами проекту, одна людина може проголосувати лише 1 раз.

Серед найвизначніших інновацій Вінниці було виокремлено створення NGO-хабу, майданчика для діалогу між владою і громадськістю, онлайн-чату "Цілодобова варта" на сайті Вінницької міської ради, який приймає звернення громадян з питань житлово-комунального господарства, охорони здоров'я, освіти, транспорту тощо, та відкриття центру ІТ-підприємництва iHUB, що сприяє розвитку ІТ-сфери в місті.

Рейтинг відбувся у три етапи: Спочатку кандидатів номінували шляхом заповнення анкети на сайті "Української правди" та оцінювало журі за критеріями світового аналогу рейтингу European Capital of Innovation.

До них входять: міське планування, громадські послуги, культура, охорона здоров’я, екологія, безпека та охорона, комунікація, підприємництво, стартап-екосистема, бренд міста.Члени журі звертали увагу не лише на застосування технологій у цих сферах, а й на креативні рішення для лінійних задач. Результатом етапу став перелік із 20 мерів.Другий етап передбачав живе обговорення та експертне оцінювання журі, де враховувався не лише факт наявності електронних сервісів, але і їхній реальний вплив на життя містян, комплексний розвиток міста та незаангажованість, репутація мера.

Третій етап передбачав загальнонаціональне голосування на сайті "Української правди". Можна лише припустити, що "змагалися" скоріше міста і містяни. До речі, Вінниця є найбільш населенним з міст-фіналістів. Житомир - другий. Тому у трьох райцентрів фактично не було шансів змагатися. Хоча у Тростянці начебто намагалися мобілізувати людей.

Звічно, не всім вінничанам відомі всі місцеві інновації. Більшість з них стикається з "Цілодовою вартою", яка давно стала "проміньчиком" утемряві, коли жеківці забувають про будинки та їхні проблеми.   

Катерина ГОРБАТЮК