Тростянець на грані бунту: у Вінницькій ОДА підписали паспорт на бардополя скандального спиртзаводу (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Тростянець на грані бунту: у Вінницькій ОДА підписали паспорт на бардополя скандального спиртзаводу (ВІДЕО)

Ініціативна група мешканців Тростянця Вінницької області намагається з’ясувати, як чиновники обласного рівня «легалізували» скиди місцевого спиртзаводу на бардополя за селищем, адже раніше вони обіцяли, що не допустять такого. Через сморід люди влаштовували пікети, а влада блокувала виробництво на проблемному підприємстві. Наразі нібито враховано інтереси усіх сторін, окрім тростянчан.

Ініціативна група мешканців Тростянця Вінницької області намагається з’ясувати, як чиновники обласного рівня «легалізували» скиди місцевого спиртзаводу на бардополя за селищем, адже раніше вони обіцяли, що не допустять такого. Через сморід люди влаштовували пікети, а влада блокувала виробництво на проблемному підприємстві. Наразі нібито враховано інтереси усіх сторін, окрім тростянчан.

Нагадаємо, буремні цьогорічні події у селищі. У червні, під час засідання обласної комісії із техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо ситуації на ДП «Тростянецький спиртовий завод» було вирішено призупинити діяльність підприємства до повного усунення наслідків екологічної катастрофи та вжиття заходів по усуненню всіх недоліків по переробці відходів.

З моменту запуску у  2015 році оновленого заводу, від жителів селища Тростянець неодноразово надходили скарги на небезпечні викиди та сморід з бардополів підприємства. Особливо він відчувався влітку. Через це комісія також підготувала відповідні звернення до Міністерства АПК та «Укрспирту» щодо врегулювання проблеми, а керівництву ДП «Тростянецький спиртзавод» доручила забезпечити цілодобову охорону бардополів.

Оскільки чи то керівництво державного підприємства, чи то приватні власники обладнання, яке встановили на заводі, ігнорували заборону, з 28 червня у Тростянці тривала безстрокова акція протесту та блокування мешканцями спиртзаводу.

Аби вирішити питання із забрудненням довкілля, прокуратура Вінниччини намагалася через суд накласти арешт на майно приватної компанії, яка використовує потужності держпідприємства.

Проте вже наприкінці серпня стало відомо, що вміст аміаку і сірководню в досліджених зразках атмосферного повітря в селищі не перевищує допустимих концентрацій. Такого висновку дійшли у ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ».

На підставі цього керівництво «Тростянецького спиртового заводу» спростовувало всі звинувачення, що виробництво забруднює повітря навколишнього середовища.

Оскільки акції протесту не припинялися, на початку вересня представники обласної та селищної влади домовилися з керівництвом заводу про повне обстеження речовин, які знаходяться на полях фільтрації за райцентром. Серед переговорників тоді були директор департаменту АПК Вінницької ОДА М. Ткачук та голова Тростянецької ОТГ Л. Червонецька.

Незабаром у прокуратурі Вінницької області заявили, що здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, яке розслідують слідчі СБУ. Окрім факту забруднення атмосферного повітря внаслідок діяльності місцевого спиртового виробництва, виявлені інші факти, які йдуть у розріз з Кримінальним кодексом…  

Як зазначали у пресслужбі прокуратури, слідство має докази, які свідчать про ймовірне розкрадання майна ДП «Тростянецький спиртовий завод» під час його модернізації приватниками та переобладнання.

Зазначимо, що до жовтня влада використовувала як інструмент тиск на завод непогодженням паспорту на місця викидів. Проте за запит від 31 жовтня вже 6 листопада за підписом директора департаменту АПК М. Ткачук цей документ було видано на ФОП Гончарук В.С. А погодили його у Держпродспоживслужбі.

Такий «реверанс» влади обурив тростянчан. Ініціативна група мешканців селища завітала до Миколи Ткачука за поясненням, адже саме він ще «за минулої влади» обіцяв, що не допустить роботи заводу поки не будуть виконані вимоги. В свою чергу директор департаменту пояснив, що ініціював звернення до тих акредитованих лабораторій, які йому порадили представники вінницьких дослідницьких центрів. І опираючись на висновки фахівців, погодження ГУ Держпродспоживслужби, затвердив паспорт на викиди підприємцеві, який звертався.  

Дізнавшись про це, тростянецькі активісти вирішили запитати у чиновників, як можна порушувати свої слова. На відео саме діалог с посадовцями. 

Фактично ситуація патова. Лише за два місця – з вересня – позиція влади щодо смороду кардинально змінилася, а надання документу підкріплено певними висновками, авторів у яких теж, вірогідно, є запитання.  

«Зважаючи на ситуацію, я переконаний, що керівництву області треба поставити питання щодо звільнення з посади директора департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Миколи Ткачука та з’ясування всіх обставин, які дозволили фактично надати «зелене світло» для роботи спиртзаводу без проведеної реконструкції систем очистки скидів та наведення ладу на бардополях», - зауважив колишній очільник Вінницької ОДА Валерій Коровій, під час роботи якого в облдержадміністрації, влада саме блокувала забруднення спиртзаводом навколишнього середовища. 

Сумнівно, що жителі селища залишать ситуацію у нинішньому стані. Тростянець «лихоманитиме». Люди відчувають себе ображеними, тому селище перебуває на грані бунту.