Томос для ПЦУ. У Стамбулі завершився процес надання автокефалії українській церкві

Новини Вінниці / Томос для ПЦУ. У Стамбулі завершився процес надання автокефалії українській церкві

Після служби у соборі Святого Георгія на Фанарі Вселенський патріарх Варфоломій передав томос про автокефалію Православної Церкви України митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Після служби у соборі Святого Георгія на Фанарі Вселенський патріарх Варфоломій передав томос про автокефалію Православної Церкви України митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

«Напередодні Різдва звершилася велика історична справа, в якій Бог був з нами, і ми були з Богом! Автокефальна Православна Церква України отримала Томос від Вселенського Патріарха!», - написав у Twitter президент Петро Порошенко.

В ході богослужіння патріарх Варфоломій також передав митрополиту Епіфанію жезл митрополита.

«Як після темряви нічної знову сходить сонце, так і нині давня несправедливість завдяки мудрості вашої всехсвятості та священного синоду матері-церкви усунута, а справедливість відновлена… За підтримки української держави і нашого президента розділення усунуті, а єднання відновлено», - зазначив під час церемонії Епіфаній.

Владика також звернувся до матері-церкви і всіх помісних церков з проханням молитися за мир в Україні.

Нагадаємо, при передачі томосу також був присутнім митрополит Вінницький Симеон.

Наводимо переклад частини тексту томосу українською мовою.

«Свята Велика Христова Церква благословляє і проголошує Православну церкву України Автокефальною...», – зазначається у тексті Томосу.

Окрім того, у документі вказується, що Вселенський патріархат визнає і проголошує ПЦУ своєю донькою та закликає всі інші Православні церкви визнати її «як сестру і згадувати під ім’ям «Святіша церква України», що має своєю кафедрою історичне місто Київ».

При цьому ПЦУ не має права призначати єпископів та засновувати парафії за межами країни. А вже існуючі парафії поза межами державами підкорятимуться Вселенському престолу, який має канонічні повноваження у діаспорі.

Також зазначається, що титул предстоятеля Епіфанія визначатиметься як «Блаженніший Митрополит Київський і всієї України». Додавати чи віднімати від титулу якісь частини без дозволу Вселенського Патріархату заборонено.