Світова прем'єра: у Вінниці покажуть виставу про легендарну Квітку Цісик

Новини Вінниці / Світова прем'єра: у Вінниці покажуть виставу про легендарну Квітку Цісик

Першу у світі повномасштабну виставу про американську співачку українського походження Квітку Цісик покажуть на сцені Вінницького академічного музично-драматичного театр ім. М.К.Садовського. Прем'єра дійства "Kvітка". Пісня наяву й у снах" відбудеться у Вінниці 4-5 квітня.

Першу у світі повномасштабну виставу про американську співачку українського походження  Квітку Цісик покажуть на сцені Вінницького академічного музично-драматичного театр ім. М.К.Садовського.

Прем'єра вистави "Kvітка". Пісня наяву й у снах" відбудеться у Вінниці 4-5 квітня. Ініціатором постановки є американський піаніст і продюсер соціально-благодійного проекту “Незабутня Квітка” Алекс Гутмахер.

Прем'єрний показ буде присвячений 65-річчю легендарної Квітки Цісик, яка  померла від раку грудей, не доживши кілька днів до свого 45-річчя.

" Драма "Kvітка" за п’єсою сучасного драматурга Олега Миколайчука-Низовця, - це перша повномасштабна вистава  про співачку Квітку Цісик, адже досі на театральній сцені  на її честь було здійснено тільки постановку театрального музичного монологу-притчі на одну дію "Я — Квітка" на вірші Тетяни Череп-Пероганич. Режисер-постановник вистави - Таїсія Славінська", - йдеться на офіційній сторінці Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. М.К.Садовського у Facebook.

Частина коштів від вистави піде на  придбання ще одного пересувного мамографа для профілактики та лікування раку молочної залози серед жінок Вінниччини.

Нагадаємо, перший сучасний пересувний мамограф в області з'явився восени 2016 року і працює на базі Подільського регіонального центру онкології. Його придбання стало завершальним етапом благодійного американо-українського проекту “Незабутня Квітка”, який розпочав на Вінниччині його засновник Алекс Гутмахер. Розуміючи соціальну важливість цієї проблеми, обласна влада також долучилась до участі в благодійному проекті та виділила 3 млн. 950 тис. грн. на апарат.

Як розповів головний лікар вінницького центру онкології Володимир Шамрай, лише за рік роботи мамограф побував у 24 районах області і обстежено понад 3,5 тисячі жінок.

"Це конкретні медичні послуги, які надані конкретним людям. На жаль, злоякісні новоутворення запідозрено у 50 вінничанок, у 10 - виявили рак молочної залози. У 903 жінок знайшли фонову та передракову патологію. Це означає, що лікування розпочато вчасно і "війна" з хворобою буде ефективніша, недугу в такому разі легше подолати фізично і морально", - каже Володимир Шамрай.

Лікар зазначає, що одного цифрового пересувного мамографа для Вінниччини замало.

"Ми охоплюємо лише невелику частину жіночого населення. "Квітка" може обстежувати тільки 35-40 жінок за зміну. А враховуючи кількість жінок старше 35 років, які входять до групи ризику, а таких в області сьогодні понад 500 тисяч, в ідеалі потрібно мати хоча б декілька таких сучасних цифрових мамографів. Але все одно, на сьогоднішій день Вінниччина в лідерах по виявленню раку молочної залози на першій-другій стадіях. Ми діагностуємо на ранніх стадіях онкопроцеси в 95% випадках, в той час як в інших регіонах України цей показник коливається в межах 75%", - зауважив Володимир Шамрай.