Суїцид через дорослих: на Вінниччині підліток поліз у зашморг через звинувачення вчителя й опікунської служби?

Новини Вінниці / Суїцид через дорослих: на Вінниччині підліток поліз у зашморг через звинувачення вчителя й опікунської служби?

У Липовці Вінницької області поховали 15-річного підлітка, який наклав на себе руки. Близькі хлопця переконані, що суїцид він скоїв після розмови з працівником соцслужби та цькування педагогом у школі. Дорослі «при посадах» нібито звинувачували школяра в тому, що напередодні він приніс до учбового закладу пляшку горілки, від якої отруївся приятель.

У Липовці Вінницької області поховали 15-річного підлітка, який наклав на себе руки. Близькі хлопця переконані, що суїцид він скоїв після розмови з працівником соцслужби та цькування педагогом у школі. Дорослі «при посадах» нібито звинувачували школяра в тому, що напередодні він приніс до учбового закладу пляшку горілки, від якої отруївся приятель.

Як повідомляє ТСН, матір 15-річного Артема Ателіна позбавили батьківських прав через психічне захворювання. Хлопця виховували 75-річна опікунка з чоловіком. Саме дідусь знайшов підлітка повішеним у сараї. У родині впевнені, що Артема до самогубства довели, і зробили це класний керівник та інспектор служби у справах дітей.

На «гачок» дорослих «при посадах» він потрапив ще в 2018 році. Хлопець зламав сусідський паркан, після цього його взяли на облік, а коли кілька тижнів тому один з його друзів отруївся алкоголем в школі - звинуватили Артема. Хлопця викликали на засідання опікунської ради, через що він навіть припинив розмовляти. За словами рідних, Артем непокоївся через те, що його можуть забрати до інтернату.

Також у сім'ї хлопця згадують, що за кілька годин до смерті Артем розмовляв з інспектором. Правда, сама вона запевняє, що жодних погроз та приводу для самогубства не давала. Шкільний педагог теж відкидає «звинувачення» у надмірному тиску.

У відділі ювенальної поліції ГУНП у Вінницькій області зазначають, що справу розглядають як самогубство. Перекваліфікувати її в доведення до суїциду можливо, якщо слідчий матиме переконливі докази. Карним кодексом передбачено, що у разі доведення до суїциду винним загрожує до 3 років в'язниці.

Історія Артема отримала розголос. Приміром, під публікацією STYLER  у Facebook читачі прокоментували інцидент і назвали винуватців трагедії.

«Дуже шкода хлопчика. Я думаю, що однокласники його попросили пронести цю горілку на ранок. А соцслужби в свою чергу некваліфіковано провели бесіду з підлітком. Йому було соромно, що у нього опікуни стільки вклали, а він їх ніби підвів. Дуже шкода. Йому б ще жити і жити. І психіка у дітей підліткового віку дуже порушена. Це видно по всім подіям, які відбуваються. Одні вішаються, інші стрибають з багатоповерхівок.... Життя ще не побачили, а вже з нього йдуть», «Доведення до самогубства — стаття ККУ... або в школі довели, або соцслужби», – пишуть під публікацією STYLER в Facebook.

У співтоваристві "БАТЬКИ SOS" у Facebook запропонували почати флешмоб з метою покарання винуватців трагедії.

«Що скажете батьки??? Може пора влаштувати флешмоб??? Коли буде покараний хоч один з «них» за життя найдорожчого???», — написали у співтоваристві, прикріпивши новину про інцидент у Вінницькій області.

В коментарях люди шоковані інцидентом.

«Боже, яке горе...», «Довели, шкода хлопчика, зараз почнеться: «ми святі, ми всіх любимо», «Боже жах. Бідні батьки...», — пишуть у співтоваристві БАТЬКА SOS.

Одна з користувачок зазначила, що буллінг в школі поширений не тільки серед дітей, але і серед дорослих.

«Нічого не доведуть, на жаль. Але те, що вони все допускають знущання, - це 100%. Мене як маму теж пресували і не мало. І тільки тому, що я відмовлялася здавати гроші на турнікети, які в підсумку і не встановили, а гроші пішли в нікуди. Так це я доросла і була доведена до відчаю, а що говорити за дітей», — написала Юлія Сіренко.

Звісно, зарано звинувачувати дорослих, але дописи вказують на те, що доведення до суїциду є поширеним явищем, яке складно довести.