Суд скасував розшук колишнього вінничанина Ігоря Калєтніка

Новини Вінниці / Суд скасував розшук колишнього вінничанина Ігоря Калєтніка

Печерський районний суд Києва 7 травня задовольнив скаргу адвоката колишнього вінничанина Ігоря Калєтніка, а також зобов'язав Генпрокуратуру скасувати його розшук. Суд зазначив незаконність дій ГПУ щодо кримінального переслідування колишнього екс-віце-спікера ВР по законам «16 січня», вважаючи це політичним переслідуванням.

Печерський районний суд Києва 7 травня задовольнив скаргу адвоката колишнього вінничанина Ігоря Калєтніка, а також зобов'язав Генпрокуратуру скасувати його розшук. Суд зазначив незаконність дій ГПУ щодо кримінального переслідування колишнього екс-віце-спікера ВР за ухвалення "законів 16 січня", вважаючи це політичним переслідуванням.

Про це в Facebook написала адвокат Калетника-молодшого Ірина Залюбовська. За її словами, це не перше рішення на користь підзахисного. Так, 2 квітня Печерський суд зобов'язав Державне бюро розслідувань розпочати провадження щодо прокурорів ГПУ, які перевищили службові повноваження і не виконали попередні судові рішення про припинення кримінального переслідування Ігоря Григоровича.

Пані Залюбовська переконана, що таким чином ними виконувались «вказівки керівництва». Вона також заявила, що зараз ДБР має розслідувати і виявити всіх причетних до організації злочинів проти її клієнта.

Можна припустити, що незабаром Ігор Григорович повернеться до України.

Нагадаємо, що Ігор Калєтнік був серед народних обранців, які 16 січня 2014 року, під час Революції Гідності, проголосував за так звані диктаторські закони, що обмежували права українців.

Головним ініціатором «диктаторських законів» вважають Віктора Януковича, а також екс-спікера ВР Володимира Рибака. Хоча останній під час голосування не був присутнім у сесійній залі. Засідання вів його заступник - член КПУ Ігор Калєтнік.

Кримінальне провадження згодом було відкрито через те, що голосування проходило з порушенням регламенту і без застосування електронної системи "Рада". Парламентарії просто піднімали вгору руки. Голова рахункової комісії, нардеп від Партії регіонів Володимир Олійник майже відразу ж озвучував результати голосування. Також 16 січня 2014 року прийняли держбюджет-2014 і кілька інших рішень, що спричинило політичний скандал.

У січні 2017 року в ЗМІ повідомлялося, що у справі фальсифікації результатів голосування за закони «16 січня» про підозру повідомлено 14 особам, зокрема колишньому першому заступнику голови ВР Ігорю Калєтніку. Сам Ігор Григорович з весни 2014 року перебував за межами України. За неофіційною інформацією, він мешкав в Росії чи навіть у Криму. Проте останнім часом нібито знаходився в одному з курортних міст Іспанії.  

Олеся Рудницька

9 травня, 2019