Стефанчук сумнівається, що у Раді вистачить голосів для заборони УПЦ МП

Новини Вінниці / Стефанчук сумнівається, що у Раді вистачить голосів для заборони УПЦ МП

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук відверто сказав, що має сумнів, що у парламенті знайдуться необхідні 226 голосів для заборони діяльності УПЦ (МП), якщо відповідні законопроєкти будуть винесені на голосування.

«Парламент – це механізм, який ухвалює рішення колективно. І мені здається, що поки немає 226 голосів навколо такого важливого законодавчого акту. Виносити його у залу, провалювати для того, щоб просто потішити Російську Федерацію, то це просто безглуздо і юридично, і політично безвідповідально», - сказав Стефанчук в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Спікер Ради додав, що хоче вірити, що побачить 226 голосів, але, за його словами, «поки йде внутрішня дискусія, яка проходить не тільки всередині «Слуги народу», а в тому числі в межах інших партій, які позиціонують себе як дуже патріотичні».

Про це спікер сказав, відповідаючи на запитання, чому на голосування не виносяться законопроєкти, які передбачають заборону Московського патріархату.

Нагадаємо, митрополит УПЦ МП Онуфрій та ще понад 20 священнослужителів Української православної церкви Московського патріархату мають російське громадянство. Зокрема керівник Тульчинської єпархії митрополит Іонафан та вікарій єпархії, архієпископ Ладижинський Сергій.

З минулого року на місцевому рівні у багатьох громадах приймались рішення про заборону УПЦ МП на локальному рівні, але, на жаль, вони не відповідають закону. Ба більше, священики з російськими паспортами «безперешкодно» проводять богослужіння без відповідного дозволу держави, хоча це є порушенням законодавства.  

Олег Верлан

23 вересня, 2023