Стало відомо, якою буде кардіологія після реорганізації у Вінниці Пироговської лікарні

Новини Вінниці / Стало відомо, якою буде кардіологія після реорганізації у Вінниці Пироговської лікарні

Започаткована МОЗ реформа надання медичної допомоги передбачає кардинальні зміни не лише первинної ланки. Вона торкнеться і третинного рівня. Але у Вінницькій обласній клінічній лікарні ім. М. Пирогова вирішили не відмовлятися від відділень терапевтичного профілю. Для багатьох районів області попри зміни у підпорядкуванні з появою госпітальних округів цей заклад залишиться чи не єдиним, куди можуть звернутися хворі за висококваліфікованою допомогою.

Започаткована МОЗ реформа надання медичної допомоги передбачає кардинальні зміни не лише первинної ланки. Вона торкнеться і третинного рівня. Але у Вінницькій обласній клінічній лікарні ім. М. Пирогова вирішили не відмовлятися від відділень терапевтичного профілю. Для багатьох районів області попри зміни у підпорядкуванні з появою госпітальних округів цей заклад залишиться чи не єдиним, куди можуть звернутися хворі за висококваліфікованою допомогою.

Нагадаємо, на початку квітня NaПарижі став тим майданчиком, якій підняв тему «оптимізації» декількох відділень терапевтичного профілю Пироговської лікарні. Зокрема кардіології… 

Існували різні думки і варіанти, зокрема об’єднання стаціонарів терапевтичного і хірургічного профілів одного напрямку. Наразі ситуація з майбутнім відділень терапевтичного профілю більш зрозуміла. За словами головного лікаря закладу Олександра Жупанова, реформа третинного рівня почнеться з 2020 року. Хоча ще відсутня нормативна база, лікарня намагається підготуватися до змін, аби вони потім не сприймалися болісно, та зуміти гідно конкурувати з приватними клініками, залишаючись провіднім закладом в регіоні.

«Лікарня у майбутньому складатиметься з кількох висококваліфікованих клінічних центрів, де об’єктивно переважатиме хірургічний профіль. Ми вже зараз орієнтуємося на малоінвазивне лікування. Саме тому закуповуємо найсучасніше артроскопічне, урологічне та лапароскопічне обладнання. Нещодавно отримали другій ангіограф. Після закупівлі апарату штучного кровообігу з часом зможемо виконувати операції на серці. Лікування гострої кардіопатології має бути пріоритетом, втім певну увагу приділяємо і хворим, яким непотрібні операції», - зазначає Олександр Борисович.

У цьому році в лікарні відкриють новий хірургічний корпус. Як пояснює завідувач кафедри терапевтичних дисциплін  з курсом загальної практики і сімейної медицини ФПО Вінницького національного медуніверситету ім. Пирогова, д.мед.н., професор Наталя Осовська, при реорганізації кардіологічне планується перевести  в інший корпус, але зі статусом самостійної структурної одиниці. Зберігаються 30 ліжок для хворих, яким потрібна висококваліфікована терапевтична допомога та учбова база для двох терапевтичних кафедр університету.

«Реформа вторинної ланки – окружних лікарень – тільки розпочата. Не сформовані кардіологічні стаціонари в госпітальних округах, не збудовано кардіоцентр у Вінниці, тому важливо зберегти надання терапевтичної допомоги хворим на серце саме на тому рівні, до якого звиклі пацієнти Вінниччини», - запевняє завідувач кафедри.

Вона наголошує, що існування такого кардіологічного відділення, до якого десятиріччями звикли хворі, лише сприяє створенню умов для більш якісного надання у майбутньому кардіохірургічної допомоги. Про розширення можливостей лікарні щодо операцій по шунтуванню, стентуванню та імплантації штучних клапанів у «Пироговці» давно  готуються та створюють їх на базі нового корпусу лікарні.

«В кардіології - у широкому розумінні - має бути симбіоз діяльності кардіолога та кардіохірурга, які забезпечені новітньою діагностичною апаратурою та мають умови для хірургічного втручання на серці. На сьогодні біля 80% пацієнтів потребують саме терапевтичного лікування, їм не потрібне оперативне втручання, проте їх життя залежить від якісно підібраної у стаціонарі терапії. Якщо потрібна операція, то передопераційна підготовка та ведення післяопераційного періоду також повинно бути у стаціонарі під наглядом кардіолога», - уточнює Н. Осовська.

Особливість кардіологічного відділення «Пироговки» ще й у тому, що поруч з лікарями-кардіологами лікарні працюють п’ять професорів, десятки доцентів терапевтичного профілю медуніверситету. Саме через це заклад цінувався і цінується хворими.

«Коли розглядалося питання про реорганізацію відділень терапевтичного профілю, зокрема нашого, керівництво прийняло оптимальне рішення – при незначному скороченні кількості терапевтичних ліжок відділення в цілому збереже всі ті функції та завдання, які виконувало раніше. Я впевнений, що якість лікування та кількість пацієнтів протягом наступних років не зменшиться», - пояснює завідувач кардіологічним відділенням лікарні Сергій Шершун.    

Мабуть, випадок з «Пироговкою» є показовим для будь-якої реформи. Впроваджуючи нове, не обов’язково відразу руйнувати існуюче надбання.

Олег Верлан

7 червня, 2018