Справу про хабар голові Козятинської райради Слободянюку прокуратура Вінниччини передала до суду

Новини Вінниці / Справу про хабар голові Козятинської райради Слободянюку прокуратура Вінниччини передала до суду

Понад півроку слідчі і прокуратури Вінницької області працювали над справою про отриманий через посередника хабар головою Козятинської райради Віктором Слободянюком. Наразі до суду скеровано обвинувальний акт відносно двох осіб – чиновника та керівника приватного підприємства. У правоохоронних органах впевнені, що мала місце злочинна змова, завдяки якій з перевізників вони отримали кошти.

Понад півроку слідчі і прокуратури Вінницької області працювали над справою про отриманий через посередника хабар головою Козятинської райради Віктором Слободянюком. Наразі до суду скеровано обвинувальний акт відносно двох осіб – чиновника та керівника приватного підприємства. У правоохоронних органах впевнені, що мала місце злочинна змова, завдяки якій підозрювані отримували гроші з перевізників.

Як зазначають у прес-службі прокуратури Вінницької області, підозрювані створили умови для отримання неправомірної вигоди від перевізників каоліну з виробничого кар’єру на територію підприємства, що здійснює реалізацію цієї гірської породи.

Зокрема, голова районної ради, використовуючи владні повноваження, системно перешкоджав суб’єктам господарювання у здійсненні вантажних перевезень новозбудованою автомобільною дорогою у селі Жежелів, що поблизу районного центру. Через це перевізники зібрали 95 тис. гривень, щоб передати їх голові районної ради. Неправомірна вигода мала б спонукати його припинити подальше перешкоджання господарській діяльності. 

Згодом, «представник» перевізників передав гроші директору приватного підприємства, який, за версією слідства, діяв за попередньою змовою з очільником райради. Дії обвинувачених кваліфіковані за ч. 5 ст. 27,  ч. 3 ст. 368 (пособництво в отриманні неправомірної вигоди вчинене за попередньою змовою групою осіб) та  ч. 3 ст. 368 (отримання неправомірної вигоди вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище за попередньою змовою групою осіб) КК України.

Нагадаємо, що у листопаді минулого року в Генпрокуратурі вказували на затримання голови Козятинської райради, якого підозрюють у вимаганні та отриманні хабара з місцевих перевізників. Вони доставляють породу з Жежелівського каолінового кар’єру на підприємство ТОВ «Сока» у Козятині. 

У ході слідства правоохоронці встановили, що очільник районної ради систематично вимагав хабарі у перевізників каоліну. Кошти  мали бути передані йому через посередника – директора малого підприємства. Під час проведення обшуку в помешканні посередника, правоохоронці знайшли 45 тисяч грн, які він мав передати чиновнику.

Обвинуваченим загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Зазначимо, що Віктор Слободянюк – доволі відома у Козятинському районі людина. З липня 1987-го по червень 1992-го він працював інструктором Козятинського райвиконкому, потім  інструктором організаційного відділу Козятинської РДА.

З 1993-го по 2000 рік Віктор Миколайович працював директором по забезпеченню нафтопродуктами виробничо-комерційної фірми “Вінницянафтопродукт” Вінницької області, а також був головою СФГ «Влад» с. Марківці.

У 2002–03 він обіймав посаду першого заступника голови Козятинської райдержадміністрації. У 2003-15 очолював СФГ «Влад» с. Туча, а 20 листопада 2015 року обраний головою Козятинської районної ради.

Тепер слово за судом…

Макс Мельник

17 червня, 2019