Справа ліків для онкохворих: у Вінниці взяли під варту жінку

Новини Вінниці / Справа ліків для онкохворих: у Вінниці взяли під варту жінку

Вінницький міський суд 3 травня ухвалив рішення про те, аби взяти під варту жінку, яка є підозрюваною у гучній справі щодо контрабандних поставок в України ліків з-за кордону та продажу їх онкохворим. Вийти на волю вона зможе за умови внесення застави у суму понад півмільйонна гривень.

Вінницький міський суд 3 травня ухвалив рішення про те, аби взяти під варту жінку, яка є підозрюваною у гучній справі щодо контрабандних поставок в Україну ліків з-за кордону та продажу їх онкохворим. Вийти на волю вона зможе за умови внесення застави у сумі понад півмільйона гривень.

За інформацією прес-служби прокуратури Вінницької області, слідчі СБУ продовжують розслідувати кримінальне провадження за фактом контрабандного переміщення з Туреччини, країн Азії та Російської Федерації на митну територію України значних обсягів лікарських засобів, що не дозволені до використання в Україні, а також фальсифікату. За попередніми висновками, ці препарати збувалися пацієнтам за готівку. Купували їх онкохворі, зокрема у Подільському регіональному центрі онкології, що у Вінниці.

Досудове розслідування у справі триває. Воно перебуває на особистому контролі керівництва прокуратури області. Вживаються заходи до  завершення розслідування у найкоротший строк.

Нагадаємо, як писав NaПарижі у листопаді минулого року, у п’яти містах України співробітники СБУ провели заходи для викриття угруповання, яке завозило, розповсюджувало та продавало хворим на онкологічні захворювання завезені контрабандним шляхом препарати. Оперативники спецслужби задокументували, що ділки налагодили постачання з країни-агресора великих партій незареєстрованих в Україні медичних препаратів для реалізації онкохворим у Києві, Дніпрі, Харкові, Хмельницькому та Вінниці.

У Вінниці обшуки проводилися не тільки в місцевому онкодиспансері, але й у помешканнях тих, кого підозрюють у розповсюдженні контрабанди та фальсифікату. Зазначимо, що операція спецслужби проводилася зі збереженням таємниці, й у більшості регіонів, де відбувалися слідчі дії, інформація не потрапила у ЗМІ.

Товар, що надходив міжнародними поштовими відправленнями, «розповсюджувався» за сприяння лікарів регіональних онкологічних диспансерів. Співробітники СБУ встановили, що фальсифіковані ліки для потреб онкохворих також завозились зловмисниками з Туреччини та Індії. Перевезення препаратів здійснювалось із грубим порушенням умов зберігання, що призводило до втрати медикаментозного ефекту.

За висновком профільних експертів ввезення та збут в Україні цих лікарських засобів сумнівної якості становив загрозу життю та здоров’ю громадян. Під час проведення санкціонованих слідчих дій у фігурантів справи у Вінницькій, Дніпропетровській, Київській та Хмельницькій областях правоохоронці вилучили сотні упаковок незареєстрованих в Україні контрабандних лікарських засобів.

Слідчими управління СБУ у Вінницькій області розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 305 та ч. 2 ст. 321-1 КК України. Тривають невідкладні слідчі дії для встановлення та притягнення до відповідальності всіх осіб причетних до організації протиправного механізму.