Співпраці Вінницької області і Сьвєнтокшиського воєводства 60 років. Вінницька делегація поїхала до Польщі вітати партнерів та обговорювати нові напрямки

Новини Вінниці / Співпраці Вінницької області і Сьвєнтокшиського воєводства 60 років. Вінницька делегація поїхала до Польщі вітати партнерів та обговорювати нові напрямки

Цієї осені виповнюється 60 років офіційній співпраці Вінниччини і Сьвєнтокшиського воєводства. Саме 8 жовтня 1958 року між керівництвом Вінницької області Української РСР та Келецького воєводства Польської Народної Республіки була підписана Угода про співробітництво, яка започаткувала дружні відносини між двома регіонами. Аби привітати польських партнерів делегація Вінницької області, яку очолив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій, очільник обласної Ради Анатолій Олійник поїхала до Сьвєнтокшиського воєводства Республіки Польща.

Цієї осені виповнюється 60 років офіційній співпраці Вінниччини і Сьвєнтокшиського воєводства. Саме 8 жовтня 1958 року між керівництвом Вінницької області Української РСР та Келецького воєводства Польської Народної Республіки була підписана Угода про співробітництво, яка започаткувала дружні відносини між двома регіонами. Аби привітати польських партнерів делегація Вінницької області, яку очолили голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій й очільник облради Анатолій Олійник, поїхала до Сьвєнтокшиського воєводства Республіки Польща. Там вінничани, зокрема і керівники структурних підрозділів ОДА, обласні депутати, голови громадських організацій та представників студентської ради Вінниччини, взяли участь у зустрічі із керівницвом партнерського регіону, а саме з Маршалком Адамом Ярубасом, віце-маршалком Яном Мачков’яком, головою Сейміку Аркадіушом Бонком, де обговорили перспективні напрями подальшої співпраці та спільні ініціативи на найближчі роки.

 «Співробітництво Вінницької області та Сьвєнтокшиського воєводства є унікальним. Жоден інший регіон Польщі і України не має аналогічного досвіду такої довготермінової співпраці. Наш Сьвєнтокшисько-Вінницький успіх є ідеальним прикладом перелому національних стереопитів, доказ того, як щира людська дипломатія є солідним фундаментом, на якому можна побудувати тривале міжрегіональне і міжнародне співробітництво», - сказав Валерій Коровій.

З нагоди 60-річчя партнерства представники польської та української сторін були відзначені нагородами за зміцнення дружніх стосунків між Вінниччиною та Сьвєнтокшиським регіоном.

 «Нас об’ єднує більше, ніж піввікова співпраця, фундаментом якої є людські контакти. Разом ми чимало пройшли. Були важкі часи, були і хороші. Втім, нам вдалося пережити всі труднощі і дочекатися реальних результатів нашого співробітництва. Наше партнерство стає щораз ширшим завдяки залученню до нього і освіти, і культури, і економіки, органів місцевого самоврядування, ЗМІ, а перш за все простих людей», - сказав маршалок партнерського регіону Адам Ярубас.

Під час поїздки до Сьвєнтокшиського воєводства очільників обох регіонів та їх студентських рад підписати Меморандум про налагодження спільного навчального процесу, науково – викладацької роботи та обміну студентами наших регіонів.

Варто зазначити, що на сьогодні вже діє угода про співробітництво між Університетом ім. Яна Кохановського та Вінницьким торговельно-економічним інститутом Київського національного торговельно-економічного університету. Чимало студентів з Вінницької області навчається у партнерському регіоні, 60 студентів з Вінниччини отримують стипендію мера міста Кельце у розмірі 500 злотих протягом 9 місяців навчання. Обов’язковою умовою отримання стипендії для студента є стаціонарне навчання у вищих навчальних закладах м. Кельце і випуск із середніх та вищих навчальних закладів з Вінниці, як міста-побратима.

У зв’язку з цим, голова облдержадміністрації Валерій Коровій, голова обласної Ради Анатолій Олійник, голова Студентського парламенту Вінниччини Олександр Мельник, Маршалок Сьвєнтокшиського воєводства Адам Ярубас, голова Сейміку Аркадіуш Бонк та голова молодіжного Сейміку М. Малец підписали спільну Декларацію підтримки діяльності молоді з Сьвєнтокшиського воєводства та Вінниччини з метою побудови відкритих та дружніх відносин між молоддю обох регіонів.

Всі заплановані завдання та ініціативи будуть ґрунтуватися на інтеграції, поглибленні знань та розвитку поваги до традицій та культури партнерів у дусі універсальних, європейських цінностей, а також правил двосторонньої продуктивної співпраці.

Крім того, вінницька делегація відвідала комплекс Сьвєнтокшиська Поляна – місце в самому серці Сьвєнтокшиських гір, яке є чудовим прикладом залучення інвестицій, сучасної інфраструктури та побудови місцевого бренду регіону.  На його території знаходяться океанаріум із водними тваринами з усього світу, центри реабілітації та покращення здоров’я, зелена школа для найменших відвідувачів, в рамках якої проходять екскурсії та тематичні заняття, парк мініатюр з найважливішими будовами регіону. Делегати разом із керівництвом комплексу обговорили питання залучення європейських інвестицій та їх освоєння, секрети побудови територіального бренду і розвитку сільських територій.

Фото з сайту ОДА.