Спірну землю в Агрономічному розподілять між учасникам АТО жеребкуванням. На цьому наголошують в обласній владі

Новини Вінниці / Спірну землю в Агрономічному розподілять між учасникам АТО жеребкуванням. На цьому наголошують в обласній владі

Скандал навколо кількох сотень гектарів землі неподалік Агрономічного, що на Вінниччині, не вщухає, а навпаки набирає обертів. Сторони конфлікту пройшли не один суд і спроби перемовин за «круглим столом». І саме це протистояння не дає можливості вчасно надати землю учасникам АТО. Тому, 24 квітня під час зустрічі із військовими, які боронили Україну на Сході, представниками Вінницької міської ради, Вінницької райдержадміністрації, Вінницького національного аграрного університету, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко закликав всі сторони оминати незрозумілі конфлікти та фахово розібратись до кінця у ситуації відповідно із законами України.

Скандал навколо кількох сотень гектарів землі неподалік Агрономічного, що на Вінниччині, не вщухає, а навпаки набирає обертів. Сторони конфлікту пройшли не один суд і спроби перемовин за «круглим столом». І саме це протистояння  не дає можливості вчасно надати землю учасникам АТО. 

Тому, 24 квітня під час зустрічі із військовими, які боронили Україну на Сході, представниками Вінницької міської ради, Вінницької райдержадміністрації, Вінницького національного аграрного університету, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко закликав всі сторони оминати незрозумілі конфлікти та фахово розібратись до кінця у ситуації відповідно із законами України.

«Нагадую, що повноваження органів місцевого самоврядування поширюються виключно в межах населеного пункту. Все що стосується земель за межами населених пунктів – це повноваження Держгеокадастру України. Держава уповноважила єдиний орган в Україні. Незалежно від того, хто сьогодні на цих землях господарює, він все одно є тимчасовим орендарем, навіть якщо це державна установа. У даному випадку земельна ділянка знаходиться за межами будь-якого населеного пункту,у власності держави, навчальний заклад є постійним користувачем», - зауважив Андрій Гижко.

Таким постійним користувачем землі біля Агрономічного є Вінницький національний аграрний університет. На чималій ділянці студенти-аграрії навчаються та проводять дослідницькі роботи. Залучати до обробки землі сили великих сільськогосподарських підприємств та фермерів університету ніхто не забороняє. Така практика, як каже перший заступник голови облдержадміністрації, є не лише в Україні.

«Немає ніякої проблеми у тому, щоб залучати техніку холдингів. Студенти навчаються, проходять практику на новітній техніці, а університет отримує оброблену ділянку», - уточнив Андрій Гижко.

За словами посадовця, у конфлікт не потрібно «залучати» політичний підтекст.

«Ще у 2016 році вчена рада ВНАУ прийняла резолюцію, розуміючи ситуацію із виділенням землі учасникам АТО, про готовність передачі частини земельної ділянки для військових, які захищають незалежність України у сучасній неоголошеній війні»,- повідомив Андрій Гижко.

Землю таки планують віддати учасникам АТО – жителям Вінниці та Вінницького району, в тому числі і з села Агрономічного. Однак при умові, якщо учасник АТО проживав у населеному пункті до 2013 року, тобто до військового конфлікту, адже останнім часом в селі Агрономічне прописалась величезна кількість осіб, навіть з поза меж Вінницької області.

Аби процес відбувався прозоро і по-чесному, при розподілі використовуватимуть жеребкування. На початку травня будуть сформовані списки тих, хто претендує на ділянку на даному полі. Потім планується розробити проект землеустрою, який дозволить розуміти, скільки ділянок і якого розміру будуть виділяти, а також враховуватиме соціальні потреби с.Агрономічне, зокрема щодо потреб у кладовищі.

Обласна влада наголошує, що на сьогоднішній день є всі законні можливості для спокійного та оперативного врегулювання ситуації із виділенням земельних ділянок для учасників АТО і пільгових категорій.

«У зв’язку із цим закликаємо всі сторони до зняття соціальної напруги, деескалації конфлікту та прозорого і чесного формування списків отримувачів земельних наділів», - наголосив Андрій Гижко.