Спалені дрова біля церкви у Вінниці, або як з «московського попа» мученика і палія зробили

Новини Вінниці / Спалені дрова біля церкви у Вінниці, або як з «московського попа» мученика і палія зробили

Різні сили намагаються «розхитати» Вінницю на релігійному підґрунті. Перед Різдвом священик УПЦ МП (РПЦУ) Віктор Парандюк спричинив у проросійських ЗМІ «хвилю обурення» тим, що зняв купол з храму, що розташований на території вищого училища поліції департаменту поліції охорони МВС. А вже 8 січня до його вчинку «додали» спалення будівлі.

Різні сили намагаються «розхитати» Вінницю на релігійному підґрунті. Перед Різдвом священик УПЦ МП (РПЦУ) Віктор Парандюк спричинив у проросійських ЗМІ «хвилю обурення» тим, що зняв купол з храму, що розташований на території вищого училища поліції департаменту поліції охорони МВС. А вже 8 січня до його вчинку «додали» спалення будівлі.

Нагадаємо, NaПарижі детально пояснював законні підстави та мотиви керівництва училища, яке анулювали договірні відносини з єпархією Московського патріархату щодо надання відомчого приміщення релігійній громаді. На знак протесту ієрей Віктор Парандюк зняв купол з храму. Нібито він мав на це підстави, оскільки купол куплено за кошти парафіян.   

Проте пізніше на території училища, розташованого у мікрорайоні Корея, сталася невелика пожежа. Її загасили власними силами, навіть не викликаючи рятувальників. Як пояснюють у закладі, загорілися дрова. Вогнем пошкоджено близько трьох кубометрів деревини. Приміщення храму та будь-які інші споруди не постраждали. Але в деяких ЗМІ з’явилася інша інформація. Про спалення…

«8 січня об 11:05 до оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС України у Вінницькій області надійшло повідомлення про пожежу у приміщенні котельні на території храму на вул. Арабея, 54 в м. Вінниці. По прибуттю на місце події, рятувальники з'ясували, що сталося загоряння дров у підвальному приміщенні котельні на площі 6 кв.м. Об 11:17 пожежу локалізовано, а об 11:20 ліквідовано», йдеться в офіційному повідомленні прес-служби ГУ ДСНС у Вінницькій області.

Жодним чином умисне спалення не підтверджують співробітники закладу. Навіть ієрей глузує з авторів повідомлення, хоча сам був першоджерелом відомостей про купол.

Тобто із священика роблять для одних - палія, а для інших – мученика. А це не відповідає дійсності. Людина є прихильником «руського миру» та РПЦ. Від цього він не відмовляється. Більш того, за неофіційними джерелами, В. Парандюк вже навіть інше приміщення на Кореї знайшов під власну церкву.

Цікавим здається і певний збіг подій. Так, 6 січня два десятки юнаків з організації «Едельвейс» з прапором «Правого сектору» прийшли до Хресто-Воздвиженського храму, що на Вишенці, заради агітації парафіян Московського патріархату переходити до ПЦУ. Оскільки захід було анонсовано зі сторінки «Правий сектор Вінниця», у проросійських ЗМІ задіяли маніпулятивні твердження про бажання «націоналістів» захопити церкву та зібрали кілька сотень своїх прихильників.

Діалогу між вінничанами з різними думками не вийшло, але напруження підігріто. Тепер вигадане спалення. Більшості вінничан неважко розібратися у ситуації. Якщо оцінювати протистояння з інших міст і країн, то здається, що створення ПЦУ у Вінниці відбувається із постійними конфліктами. Вони штучні. Але здається, що такі штучні інциденти ще будуть тиражуватися.

Насправді, у Вінниці та області ніхто нікого не примушує до «переходу». Митрополит Вінницький і Барський Симеон наголошував на добровільному бажання парафій і вірян. Мабуть така політика не всім до вподоби, тому виникають штучні конфлікти. Як з дровами…        

Олег Верлан

8 січня, 2019