Спалах сальмонельозу на Вінниччині: через жахливий стан закрито кафе, а поліція розслідує справу про масове отруєння

Новини Вінниці / Спалах сальмонельозу на Вінниччині: через жахливий стан закрито кафе, а поліція розслідує справу про масове отруєння

У Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області підвели підсумки розслідування масового отруєння дітей і дорослих у двох селах Чечельницького району. Виводи жахають. Кишкову паличку знайдено на 38% всього кухонного обладнання у кафе «Вербка», де готували страви для випускних вечорів. У працівників закладу відсутні медичні картки, невідомо, коли востаннє їх дивився лікар. Кафе закрили, поліція відкрила кримінальне провадження.

У Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області підвели підсумки розслідування масового отруєння дітей і дорослих у двох селах Чечельницького району. Виcновки жахають. Кишкову паличку знайдено на 38% всього кухонного обладнання у кафе «Вербка», де готували страви для випускних вечорів. У працівників закладу відсутні медичні картки, невідомо, коли востаннє їх дивився лікар. Кафе закрили, поліція відкрила кримінальне провадження.

Нагадаємо, 24 червня із сіл Бондурівка та Стратіївка Чечельницького району у лікарні почали поступати випускники та їхні батьки. Госпіталізували хворих і у наступні дні. Загалом діагноз «сальмонельоз» поставили 62 місцевим мешканцям, які опинилися на лікарняних ліжках кількох медзакладів області. Серед захворілих було 25 дітей віком до 17-ти років. Усі скаржились на загальну слабкість, біль в животі, блювоту, пронос, підвищення температури тіла до 38,0-39,0 °С.

Як зазначають у прес-службі ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області, в обидва села страви постачалися з кафе «Вербка», що розташоване у сусідньому населеному пункті.

Далі починається найцікавіше. Так от, страви для святкування випускних вечорів доставлялись приватним транспортом власника кафе. Холодильного обладнання ніхто не використовував, хоча до столу з кафе привезли м’ясні, рибні страви, а також страви з яйцями, які у спеку псуються швидко. До речі, загалом у двох селах святкували 153 людини. Тобто майже дві третини не коштували зіпсоване.

Але відібрати зразки їжі фахівцям не вдалося. Або все з’їли, або сховали…  Співробітники Бершадського міжрайонного відділу лабораторних досліджень ДУ «Вінницький ОЛЦ МОЗ України» проведено обстеження кафе «Вербка». На досліди потрапили п’ять страв, які на той час пропонували відвідувачам. В них сальмонел не знайшли.

Але сюрпризом виявилися результати дослідження посуду та обладнання. Із 40 відібраних змивів в 15 випадках (38 %) виявлено бактерії групи кишкової палички. Тобто сальмонели зазвичай зустрічаються пізніше, їм потрібен час на відтворення, а от палички, як «місцевий житель» кафе є в наявності.

Далі, проби питної води, з якої готують їжу, не відповідали вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПІН 2.2.4-171-10) по мікробіологічним показникам. Тобто, вода заражена бактеріями.

Станом на 10 липня всі хворі одужали і виписані зі стаціонару, страву зі сальмонелою не виявлено, через спалах сальмонельозу місцева поліція відкрила провадження, управління Держпродспоживслужби у Бершаді тимчасово призупинило функціонування кафе «Вербка».

Можливо варто провести подібні обстеження в інших сільських закладах харчування, поки після святкувань ювілеїв або весіль у лікарнях знову не почали скаржитися на аншлаг через кількість хворих. Не виключно, що таку картину знайдуть і в інших закладах. То хіба не краще їх закрити до чергового масового отруєння?..