Скільки завинили своїм дітям аліментники на Вінниччині та як їм уникнути неприємностей

Новини Вінниці / Скільки завинили своїм дітям аліментники на Вінниччині та як їм уникнути неприємностей

За час дії пакету законодавчих новацій #ЧужихДітейНеБуває на Вінниччині загалом стягнуто з боржників на користь дітей понад 41 мільйон гривень аліментів. Про це повідомив начальник управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Андрій Сусков.

За час дії пакету законодавчих новацій #ЧужихДітейНеБуває на Вінниччині загалом стягнуто з боржників на користь дітей понад 41 мільйон гривень аліментів. Про це повідомив начальник управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Андрій Сусков.

За його словами, найбільшу одноразову суму аліментів стягнуто з боржника Центральним відділом ДВС міста Вінниці – 159 тисяч гривень.

«Винесено 5 074 постанови, якими боржників обмежено у праві виїзду за кордон, 5 214 – у праві керування автомобілем, стільки ж – у праві полювання та користування вогнепальною мисливською, пневматичною та холодною зброєю. 409 боржників оголошено в розшук. Винесено 428 постанов суду за складеними державними виконавцями протоколами щодо вчинення боржником адмінправопорушення. 242 особи відпрацювали на суспільно корисних роботах, у результаті чого стягувачам перераховано 413 157 гривень заборгованості», - розповів Андрій Сусков.

Крім того, за злісне ухилення від виконання рішень про відпрацювання на суспільно-корисних роботах можна й за грати «загриміти». Принаймні цього року вже внесено до ЄДРДР інформацію щодо вчинення шести таких кримінальних правопорушень, двом особам призначено позбавлення волі терміном на 1 рік із річним відтермінуванням.

На ефективне виконання судових рішень, зокрема, щодо заборгованості з виплати аліментів, спрямовано також низку новацій, введених у роботі ДВС вже цього року. Зокрема, 21 січня укладено два меморандуми між міністерством юстиції, державною службо зайнятості та державною службою України з питань праці, за якими ці структури зобов’язалися співпрацювати для працевлаштування тих хто має суттєві борги із аліментів і хоче їх погасити.

Наразі, за словами керівника ДВС Вінниччини, в області працевлаштовано вже 40 боржників, які мають можливість і рішення суду виконати, і в подальшому мати гідну роботу:  

«Йдеться не про низькооплачувану роботу. Наприклад, Піщанським відділом ДВС завдяки співпраці із Центром зайнятості працевлаштовано боржника до Могилів-Подільського прикордонного загону. Ладижинським міським відділом ДВС в рамках меморандуму було запропоновано боржнику ознайомитись із пропозиціями військової служби за контрактом і він згодом працевлаштувався до військової частини 1619 старшим сержантом. Боржників також було працевлаштовано до ТОВ «Газсервіс» (Немирів) ТОВ «Канбуд» (Київ), ТОВ «Гніванський гранітний кар’єр» та інших підприємств».

Добровільність виконання судових держвиконавці називають першим пріоритетом реформування служби. Якщо боржник не чекає примусового виконання, він має чимало стимулів.

«Економиться 10% від суми стягнення – не стягується виконавчий збір. Наприклад, якщо є борг в розмірі 100 тисяч гривень, з нього не буде стягнено 10 тисяч за виконання судового рішення. Наступні переваги: бездоганна репутація – він не потрапляє до реєстру боржників, свобода дій – може вільно їздити за кордон, керувати транспортним засобом, ходити на полювання з мисливською зброєю, брати повноцінну учать у вихованні дитини. Він також уникає арешту та примусового вилучення майна», - говорить Андрій Сусков.

Невдовзі, за словами начальника Головного територіального управління юстиції в області Юрія Круголя, Вінниччина приєднається до пілотного проекту з відкриття Центрів виконання судових рішень.

«Це сучасний офіс, де громадяни можуть за принципом єдиного вікна отримувати послуги у сфері примусового виконання судових та інших рішень. У рамках пілотного проекту міністерство юстиції послідовно були відкриті такі офіси. Вони вже працюють у Дніпропетровській, Одеській, Луганській та Сумській областях та в місті Києві. Зараз ми у Вінниці теж працюємо на д створенням центру виконання судових рішень. У нас вже є певні напрацювання і я впевнений, що до осені на території області також відкриємо такий центр», - зауважив Юрій Круголь.

За його словами, найімовірніше, діятиме такий «прозорий офіс» для боржників у Вінниці по Соборній, 15-а. Там на першому поверсі планується провести ремонт та організувати роботу за принципом «єдиного вінка».

Сергій Маламура

10 квітня, 2019