Скільки «Вінниць» в Європі? У восьми країнах є міста і села зі співзвучною назвою

Новини Вінниці / Скільки «Вінниць» в Європі? У восьми країнах є міста і села зі співзвучною назвою

Майже два десятки містечок і селищ називаються майже так, як Вінниця. У більшості в назві лише одна «н». Але вимовляють назви цих населених пунктів фактично так само, як українські вінничани, коли згадують своє місто. Блогер Олександр Токмаков порахував «тезки», а в одній навіть побував.

Майже два десятки містечок і селищ називаються майже так, як Вінниця. У більшості в назві лише одна «н». Але вимовляють назви цих населених пунктів фактично так само, як українські вінничани, коли згадують своє місто. Блогер Олександр Токмаков порахував «тезки», а в одній навіть побував.  

За словами О. Токмакова, перетинаючи хорватсько-словенський кордон, він опинився у невеличкому селищі Вініца з двома сотнями мешканців на території Словенії. А потім почав шукати інші.

«Історія словенського селища Вініца пов'язана зі стародавньою фортецею та одноіменим замком Вініца (Grad Vinica - словен.). Він був побудований в 1082 році, на руїнах доісторичного форту часів Римської Імперії. Про замок Вініца можна дізнатися тут. От вам вже дві Вініці лише у маленькій Словенії…

Але в Словенії є ще і третя Вініца - це селище Вініца при Шмарьєті (Vinica pri Šmarjeti - словен.). Часто це село називають теж так само просто: Вініца. Населення Вініці при Шмарьєті налічує 107 осіб, про цей населений пункт див. тут. Тобто, тільки в Словенії маємо вже три Вініці», - зазначив блогер.

У сусідній Хорватію, а саме у Загор'ї, в Вараждінській жупанії (Varaždinska županija - хорват.) він знайшов селище Вініца (Vinica - хорват.), яке розташоване в 160 км від словенської Вініці і теж неподалік від хорватсько-словенського кордону.

«Це село вже таке, величеньке - близько 3,4 тис. населення. Більш детально про це можна дізнатися тут. Вараждінська Вініца знаменита тим, що там є Палац Опека (Dvorac Opeka - хорват.), побудований в XVII столітті», - пише блогер. 

Окрім вараждінської Вініци в Хорватії є ще село Вініца в Далмації, в Сплітсько- Далматинській жупанії (Splitsko-dalmatinska županija - хорват.). Це вже дві тільки у Хорватії. Аби розлого не писати про всі населенні пункти, він лише перерахував ті, що знайшов.  

«3 Вініці в Словенії + 2 Вініці в Хорватії, це вже 5. До них додамо ще болгарське село Виниця (Виница - болг.) в Пловдівській області (Област Пловдив - болг.). Це вже 6. Плюс місто Виниця (Виница - мак.) в Північній Македонії (Република Северна Македонија - мак.). Це вже 7. Додамо до того, що в Боснії та Герцеговині теж є дві Вініці (Vinica - БіГ), одна в районі міста Томіславград (Tomislavgrad - БіГ), а друга - в районі міста Біхач (Bihać - БіГ). Це вже 9. Окрім цього, в Словаччині, в районі Вельки Кртіш (Okres Veľký Krtíš - словац.) теж є село Вініца (Vinica - словац.), де живе близько 1800 осіб. Перші документальні згадки про це селище з'явились ще в 1135 році, детальніші можна дізнатися за посиланням.  Це вже 10 Віниць!», - вказує блогер. 

Але найбільш цікаві підрахунки його завели до Польщі. Саме так виявляється найбільша щільність Вініц. До речі, у перекладі з деяких слов’янських мов саме так називають виноградник.  

«Ну і зараз додамо до всіх цих Віниць ще аж 7 (!!!) польских населених пунктів з одноіменою назвою (принаймні, на слух, правопис, звісно ж, трошки інший - авт.). Село Вінніца (Winnica - польс.) Пултуського повіту (Powiat Pułtuski - польс.). Потім село Вінніца (Winnica - польс.) Легницького повіту (Powiat Legnicki - польс.). Село Вінніца (Winnica - польс.) Плоцького повіту (Powiat Рłocki - польс.). Село Вінніца (Winnica - польс.) Сташовського повіту (Powiat Staszowski - польс.). Село Вінніца (Winnica - польс.) Конінського повіту (Powiat Koniński - польс.). Поселення Вінніца (Winnica - польс.) Гродзискього повіту (Великопольского воєводства), на польскій мові це Powiat Grodziski Wielkopolski. Ну і на завершення списку Вінниць - лісове поселення Вінніца (Winnica - польс.) в Вольштинському повіті (Powiat Wolsztyński - польс.). Тобто, загалом, разом з українською Вінницею, виходить, що в Європі 18 населених пунктів з одноіменою назвою». 

Зауважу, що в цій статті перерахував тільки відокремлені населені пункти. Мені відомо, що окрім названих, є ще і райони міст під назвою Вініца. Вінница, це, наприклад, міська частина міста Піздрі (Pyzdry -  польс.), що у Польщі, подробиці про міські частини з одноіменою назвою Вініца можна знайти тут

До переліку можна хіба що додати село Вінніци у Підпорозькому районі Ленінградської області РФ. Ще сторіччя тому цей населений пункт був культурною столицею фінського народу вепсів, але згодом влада зробила все, аби місцеві мешканці позбулися власної ідентичності.