Скільки років знайденим у центрі Вінниці підземеллям? Дослідниця старовинної цегли Ольга Грабовська розповіла про вік зразків

Новини Вінниці / Скільки років знайденим у центрі Вінниці підземеллям? Дослідниця старовинної цегли Ольга Грабовська розповіла про вік зразків

Знайдені тиждень тому, 9 серпня, фактично «під ковшем екскаватора» у самісінькому центрі Вінниці біля площі Ліверпуль підземелля, вже стали відомими далеко за межами міста. Вінницькі дослідники неодноразово обстежили цеглу, якою обмурована «підземна» кімната та арочні ніші. Одним з варіантів визначення віку побудови цих підземель є аналіз цегли. На думку кандидата історичних наук вінничанки Ольги Грабовської, наразі можна стверджувати, що знайдені зразки датовані різними сторіччями.

Знайдені тиждень тому, 9 серпня, фактично «під ковшем екскаватора» у самісінькому центрі Вінниці біля площі Ліверпуль підземелля, вже стали відомими далеко за межами міста. Вінницькі дослідники неодноразово обстежили цеглу, якою обмурована «підземна» кімната та арочні ніші. Одним з варіантів визначення віку цих підземель є аналіз цегли. На думку кандидата історичних наук вінничанки Ольги Грабовської, наразі можна стверджувати, що знайдені зразки датовані різними сторіччями.

Нагадаємо, що під час демонтажу аварійного будинку № 24 по вул. Монастирській поруч з площею Ліверпуль фактично «під ковшем екскаватора» знайшлися стародавні підземелля. У соцмережах вінничани відразу почали ділитися світлинами «знахідки», припускаючи, що вона вірогідно за кілька днів щезне… Будівельники не заперечували, що мають плани побудови на цьому місці офісного центру, а підземелля слід засипати.

Однак розголос вніс певні корективи. З одного боку місцеві дослідники вважають, що може бути розгалужена система підземних ходів, яка пов’язувала принаймні кілька сусідніх будівель із «магістральним» шляхом і саме цими підземеллями. На це вказують попередні дослідження і документи зі схемами.  

Також відомо, що у Вінницькому відділі поліції внесли відомості в ЄРДР та відкрили кримінальне провадження за ст. 298 КК України (Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини).

Як пояснили NaПарижі, в рамках цього провадження буде визначено, чи є ці підземелля пам’яткою архітектури. Також видання запевнили, що підземелля готуються до тимчасового укриття. Варто зазначити, що будівельники саме так і зробили. Прибрано «зайве» сміття, покладено дерев’яний «каркас» укриття. 

Поки правоохоронці шукають у Києві і Львові фахівців, які визначать «статус» знахідки, NaПарижі поцікавився думкою чи не єдиного в Україні фахівця по старовинній цеглі. Нещодавно завідувачка сектору археології Вінницького обласного краєзнавчого музею Ольга Грабовська навіть дисертацію захистила за цією темою.

«З того, що я бачила у підземеллі, можу сказати, що є зразки цегли другої половини ХІХ-го – початку ХХ сторіччя, є раннього радянського періоду (орієнтовно 1920-30 роки). Більш древньої ми не знаходили», - пояснює дослідниця.

Вона зазначає, що датування підземелля за віком цегли є відносним. Інколи цеглу використовують по кілька разів. Також Ольга Грабовська наголошує, що варто саме про цей об’єкт пошукати згадки в архівних документах.

«Щодо деяких інших тверджень про вік підземель – більш давніх – то вони потребують глибших досліджень», - запевняє вінничанка.