Скандал з «волонтерами»: після вироку за продаж «гуманітарних» автівок за засудженого з Вінниччини вступився нардеп

Новини Вінниці / Скандал з «волонтерами»: після вироку за продаж «гуманітарних» автівок за засудженого з Вінниччини вступився нардеп

Нардеп від фракції «Слуга народу» Марʼян Заблоцький вирішив надати розголосу факту засудження хмільницького волонтера Олександра Дорогана, якого суд визнав винним у продажі автівок, які мали б передаватися до ЗСУ. Парламентар вважає, що справу сфабрикували, а прецедент «може зупинити щонайменше поставку всіх автомобілей для передової».

Нагадаємо, у березні NaПарижі писав, що на Вінниччині оголошено про підозру «волонтерам», які продали 29 «гуманітарних» автомобілів. Організатору благодійної організації з Хмільника Вінницької області та двом його спільникам тоді оголошено про підозру у продажі призначеної для допомоги військовослужбовцям гуманітарної допомоги.

З неофіційних джерел відомо, що у «розробці» силових структур з початку року перебували декілька волонтерських організацій, яких підозрювали у торгівлі «гуманітарними» автівками. Справа Дорогана стала першою, яку довели до суду. Однак, вона отримала «продовження». Резонанс може із засудженого зробити героя.

«Шок. 6 років з конфіскацією майна за допомогу ЗСУ. Такий термін дав Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області волонтеру Олександру Дорогану. Це — шокуючий прецедент, який може зупинити щонайменше поставку всіх автомобілей для передової. На мою думку, цей вирок може пояснюватись або винятковою тотальною злочинною тупістю, або свідомим саботажем волонтерського руху, який тягне на державну зраду», - написав у Facebook Марʼян Заблоцький.

Парламентар посилається на лист засудженого та запевняє, що «таких справ, як ця, відкриті десятки, і всі вони за своєю суттю ідентичні». Він зазначає, що «працівники органів видають себе за військовослужбовців ЗСУ, провокують волонтерів на порушення формальних процедур з імпорту авто».

«Наприклад, пропонують донорські внески готівкою, просять переуступити уже ввезені машини, бо нібито дуже треба. В хід ідуть усі методи: «хлопці гинуть, віддайте поза чергою». Мені до блювоти огидно від методів роботи правоохоронців і загалом від того, проти кого вони воюють у воюючій країні», - пише нардеп.

У той же час парламентареві «найбільше шкода тих наших військових, які загинули через те, що не отримали замовлене і обіцяне авто».

«Таких, до слова, станом на лютий цього року, було арештовано щонайменше 138 одиниць, попри всі мої заклики та прохання волонтерів до Офісу генерального прокурора передати ці транспортні засоби туди, де вони зараз життєво необхідні.

Звісно, що після того, як в новинах розлетілась новина про 6 років реальної в’язниці, це справедливо налякало усю волонтерську спільноту. На чому їздитимуть хлопці та дівчата на фронті через півроку?», - зауважив Заблоцький.

Тепер парламентар чекає на звіт Генпрокурора та представників інших правоохоронних органів у Раді.

Олег Верлан

19 травня, 2023