«Школа темних віків»: у Вінниці показують підготовку до виживання у різні епохи (ФОТО)

Новини Вінниці / «Школа темних віків»: у Вінниці показують підготовку до виживання у різні епохи (ФОТО)

У Вінницькому краєзнавчому музеї 30 серпня відкрили незвичайну виставку. Вінничанам показали історію розвитку освіти з доісторичних часів. Саме ці навики дозволяли пращурам вижити та прогресувати. Назва «Школа темних віків» є доволі алегоричною, адже у «ті» часи люди так не вважали.

У Вінницькому краєзнавчому музеї 30 серпня відкрили незвичайну виставку. Вінничанам показали історію розвитку освіти з доісторичних часів. Саме ці навики дозволяли пращурам вижити та прогресувати. Назва «Школа темних віків» є доволі алегоричною, адже у «ті» часи люди так не вважали.

Як зазначають організатори, мета виставки у тому, аби показати на основі археологічних матеріалів, як виглядав навчальний процес у минулому, яке значення він мав на різних історичних етапах, яким чином відбувалась передача інформації та накопичення досвіду людей, і, зрештою, формування культури. 

Хронологічно виставка охоплює період від кам’яної доби до перших свідчень існування писемності у середньовіччі. Саме тому відвідувачам показують пір’я, якими колись писали.

Відвідувачі «Школи темних віків» зможуть побачити археологічні матеріали з фондової збірки музею. Це іграшки та мініатюрні вироби трипільської культури ІV-III тис до н.е., скіфського часу VI-V ст., до н. е, зарубинецької культури ІІ ст. до н.е. – ІІ ст. н.е., слов’ян VІІІ-ХІ ст.

Також серед археологічних матеріалів, представлених на виставці, є жетони та окуття гральної дошки, виявлені у 2017 р. під час розкопок пам’яток черняхівської культури ІІІ-ІV ст. н.е. у Липовецькому районі.

Серед унікальних експонатів виставки – перші свідчення існування алфавітного письма на наших теренах: предмети позначені монограмами та написами, а також засоби для письма часів середньовіччя.

Особливістю виставки «Школа темних віків» є використання інсталяцій реконструкцій оригінальних археологічних знахідок. Завдяки цьому відвідувачі зможуть пройтися слідами давніх людей та зіштовхнутись з їхніми труднощами, спробувати себе у старовинних іграх та середньовічній каліграфії. 

Виставка діятиме до 29 вересня. За попереднім записом, на базі «Школи темних віків», співробітники закладу можуть провести інтерактивні заняття, присвячені давнім іграм, а також навчити виготовленню та використанню середньовічних засобів для письма (воскових табличок, паперу, берести, пергаменту, чорнил).

Новини Вінниці / «Школа темних віків»: у Вінниці показують підготовку до виживання у різні епохи (ФОТО) Новини Вінниці / «Школа темних віків»: у Вінниці показують підготовку до виживання у різні епохи (ФОТО) Новини Вінниці / «Школа темних віків»: у Вінниці показують підготовку до виживання у різні епохи (ФОТО) Новини Вінниці / «Школа темних віків»: у Вінниці показують підготовку до виживання у різні епохи (ФОТО) Новини Вінниці / «Школа темних віків»: у Вінниці показують підготовку до виживання у різні епохи (ФОТО)
Макс Мельник

30 серпня, 2019