Що відбувалося на Вінниччині з Долинянскім монастирем після набігу турків і в період СРСР

Новини Вінниці / Що відбувалося на Вінниччині з Долинянскім монастирем після набігу турків і в період СРСР

Трагічним часом для Поділля була остання чверть XVII століття - період господарювання турків. В даний час майже всі монастирі нашого краю припинили своє існування. Не встояв під час чергового набігу варварів і Свято-Покровський Долінянській монастир. Частина ченців було вбито, інша розбіглася, таким чином обитель прийшла в запустіння.

Трагічним часом для Поділля, і Вінниччини зокрема, була остання чверть XVII століття - період господарювання турків. В даний час майже всі монастирі нашого краю припинили своє існування. Не встояв під час чергового набігу варварів і Свято-Покровський Долинянській монастир. Частина ченців було вбито, інша розбіглася, таким чином обитель прийшла в запустіння.

Однак народна пам'ять зберегла згадку про древній монастир, який в старі часи знаходився в селі Кривохижинці Мурованокуриловецькому районі. На початку ХХ століття були спроби відродити монастир, будувався навіть новий корпус, але всі будівельні роботи припинилися в 1914 році з початком Першої світової війни. У 1918 році недобудований житловий корпус був націоналізований і переобладнаний під колгоспні потреби. У тому ж році афонський чернець Антоній (Горбатюк) з дозволу місцевої сільської громади в приміщенні магазину де зберігався хліб, заснував монастир-богодільню.

Отець Антоній (Горбатюк) зі Схиархимандрит Ксенофонт, народився в 1871 році в селі Шляхова Гайсинського повіту. 13 вересня 1937 він був заарештований в місті Житомир та звинувачений за ст. 54-10 КК УРСР. Розстріляний 29 грудня того ж року. Реабілітований у 1989 році.

Спочатку при так званому монастирі жило три дівчини-каліки, які їздили на возі по сусідніх селах збирали милостиню. Вони зупинялися в будинках селян, таємно молилися, вчили вірі. Незважаючи на те, що в регіоні розгорталася антирелігійна пропаганда, місцеві жителі охоче допомагали монастирю, навіть з'явилися опікуни, жінки з цукрового заводу, які пожертвували монастирю меблі, килими та цукор. Незабаром монастирське приміщення було відремонтовано, встановлено нові вікна, перекрито дах, на другому поверсі облаштовано сім келій, а на першому - храм на честь Покрова Пресвятоі Богородиці.

Тим часом антирелігійна політика нової влади, як чума розповзалася по країні. Почалися масові арешти віруючих, храми і монастирі закривалися, а церковні цінності конфіскувалися. Після закриття в 1920 році Барського монастиря 14 послушниць на чолі з ігуменею Софією (Рачинської) перейшли в село Крівохіженці. Особистість матінки Софії, є досить унікальною, вона мала рідкісний талант гімногрофа, тобто писали богослужбові тексти. Її авторству належить сімнадцять акафістів в тому числі і Браїлівській іконі Божої Матері. У світі її звали Євдокія Ніканорівна, народилася вона в 1860 році в селі Талица, зараз це Костромська область. У віці двох років вона залишилася сиротою і була прийнята добродушними сестрами на виховання в монастир. Без сумніву, благочестиве життя в монастирі, виростили в ній проникливо молитовний дар, який відбився в написаних нею молитвах.

Недовго тривало мирне життя в обителі, антирелігійна компанія прийшла до Кривохижинці. Голова Снітківского волісполкому тов. Дикий організував в регіоні антирелігійне рух в результаті чого в 1922 році монастир був закритий.

Частина монахинь на чолі з ігуменею Софією перейшла в село Галайківці, а інша під керівництвом черниці Євдокії - в село Ломачинці, тепер це Хмельницька область. У відібраному монастирському приміщенні місцева влада розмістила канцелярію сільради, а на першому поверсі, де раніше була церква і лунали молитви, організували театральний зал, де місцевий драмгурток проводив уявлення. У 1931 році приміщення перейшло у власність колгоспу ім. Чапаєва і використовувалося під зерносховище.

З початком Великої Вітчизняної війни релігійна ситуація на окупованих територіях в корені змінилася. Нацисти не опиралися релігійної пориву населення, стали відкриватися раніше закриванні церкви, почало відроджуватися богослужіння.

Населення Кривохижинців також мало бажання мати місця для спільної молитви. З 1941 року нижній поверх монастиря був відкритий як молитовний будинок, а верхній залишався вільним. Так тривало до звільнення Червоною Армією України. Існує місцева легенда про двох монахів, які під час війни воювала в Кривохижинці. Але коли в село повернулася радянська влада, місцеві активісти публічно скинули хрест і закрили церкву. На наступні день монахи зникли. Можливо їх заарештували, можливо вони самі пішли, однак після того село стало занепадати.

7 серпня 1944 православна громада просила перед уповноваженими у справах Православної церкви при Вінницькому облвиконкомі про реєстрацію та передачу храму в користування віруючих села Кривохижинці. Під заявою було зібрання 25 підписів в тому числі і священика Іллі Вознюк. Уповноваженими дозволив віруючим офіційно зареєструвати громаду. Але церкви віддали тільки перший поверх, другий залишився в підпорядкуванні колгосп.

Лояльне ставлення влади до Церкви було не довгим: вже 9 жовтня 1947 виконком обласної Ради трудящих задовольнив прохання райвиконкому про вилучення приміщення в церковної громади. Храм знову передали під сільський клуб. З 1949 року в єпархіальному управлінні громада не числиться, а з 1952 року знято з реєстрації.

На даний момент обитель знаходиться в занедбаному стані. На її території збереглося двоповерхове приміщення, саме те, де отець Антоній (Горбатюк) влаштував келії і церкву. Неподалік збервігся ​​фундамент недобудованого корпусу. Але незважаючи на багаторічні запустіння, це місце вражає своєю молитовною тишею і умиротворення.

Не менш вражаючою пам'яткою обителі є дванадцять джерел, які здавна славилися як цілющі. Викладені з дикого каменю колодязі, завжди наповнені цілющою джерельною водою. Найбільш шановані з них, це - джерело в честь преподобного Агапіта лікаря Печерського і ікони Божої Матері «Живоносне Джерело», в яких в основному звертаються з хворобами шлунка і очей. Місцеві жителі знають немало прикладів зцілення після того, як людина спробували воду.

Ще одна святиня монастиря, яка, на жаль, не збереглася до наших днів, це місцевошанованих ікона Покрови Божої Матері, яка була знайдена в 1725 році на попелищі старої дерев'яної церкви. До більшовицької революції щорічно на честь цієї ікони влаштовувалася хресний хід.

Джерело: ЖЖ Ієромонаха Софронія (Чуприна)

Ірина Заіковата

12 серпня, 2019