Шанс на життя: на Вінниччині відкрили нове відділення гемодіалізу

Новини Вінниці / Шанс на життя: на Вінниччині відкрили нове відділення гемодіалізу

У Могилів– Подільській окружній лікарні відновлювального лікування відкрили нове відділення гемодіалізу. Воно стало третім на Вінниччині після такого ж в обласній «пироговці» та місті Немирів, де лікування, проходять вінничани, які мають хворобу нирок і потребують цієї медичної процедури тричі на тиждень.

У Могилів–Подільській окружній лікарні відновлювального лікування відкрили нове відділення гемодіалізу. Воно стало третім на Вінниччині після такого ж в обласній «Пироговці» та місті Немирів, де лікування, проходять вінничани, які мають хворобу нирок і потребують цієї медичної процедури тричі на тиждень.

У новоствореному сателітному відділенні амбулаторного гемодіалізу Центру нефрології та діалізу обласної клінічної лікарніім. М.І.Пирогова встановлено шість сучасних апарати «штучної нирки» імпортного виробництва та допоміжним обладнанням вартістю 2 млн 800 тис. грн. Саме 6 діалізних місць дозволить надавати допомогу 24 хворим насамперед  Могилів-Подільського району, а також сусідніх районів –  Ямпільського та Чернівецького. На сьогодні тут вже роблять діаліз десятьом пацієнтам. Серед них і Володимир Ксьонз із прикордонного міста. Раніше йому доводилося тричі на тиждень їхати до Вінниці і проходити життєвонеобхідну процедуру.

«Мені потрібен гемодіаліз майже два роки. Відразу після пересадки нирки я проходив цю процедуру у Немирові, так як Вінниця була перевантажена. Після того, як відкрили 5 зал в обласній лікарні Пирогова мене перевели у Вінницю. І до цього часу я їздив в обласний центр. А зараз слава Богу зробили відділення в нас тут. Третій діаліз проходжу вже тут. Вдома краще, зручніше. Раніше вранці виходив з дому,це добре що в нас компанія зібралася і ми разом машиною їхали у Вінниці, проходили діаліз і ввечері о 20-20.30 приїздили додому. І так три рази в тиждень: понеділок, середу і п’ятницю. То зараз добре, виходжу з дому о 8 годині ранку і в 15 я вже в дома, моя процедура триває 6 годин, жінку бачу і дітей. Персонал хороший. Процедура безкоштовна, єдине дорогі витратні матеріали», - розповів Володимир Ксьонз.

Загалом на відкриття відділення було витрачено майже 8 мільйонів гривень. На кошти виділені відповідно до програми «Майбутнє Вінниччини в збережені здоров’я громадян» було закуплено витратні матеріали для гемодіалізу для забезпечення хворих сателітного відділення на суму 2921,075 тис.грн. З обласного бюджету виділено кошти у сумі 175 тис. грн., за які придбано для функціонування відділення меблі, побутові прилади та меблі медичного призначення. А також майже два мільйони спонсорських коштів. За словами голови облдержадміністрації Валерія Коровія, на Вінниччині планується розширювати мережу відділень амбулаторного гемодіалізу, як в м. Вінниці так і в районах області, що наблизить високоспеціалізовану допомогу до хворих.

"Коли в минулому році були великі снігопади і виникала складна ситуація на дорогах, ми побачили, що є проблема, яка торкається долі конкретних людей. З цієї частини Вінниччини до 20 людей мали їхати до Вінниці три рази в тиждень, щоб зробити гемодіаліз. Тоді і почали шукати шляхи створення тут відділення. Вирішили іти по шляху державно-приватного партнерства. Ми реалізували цей проект. Це лише один із першочергових кроків, які ми робимо в напрямку реформування третьої ланки галузі охорони здоров’я, адже це відділення обласної лікарні імені Пирогова хоча й розташоване у Могилів-Подільському. На сьогодні ми розглядаємо відкриття ще двох таких відділень в госпітальних округах. Це в містах Гайсин або Тульчин і в місті Хмільнику», - наголосив Валерій Коровій.

За словами головного лікаря обласної лікарні ім..Пирогова Олександра Жупанова, на сьогодні 362 хворих у Вінницькій області живуть завдяки нирковозамісній терапії, 276 з них - на хронічному гемодіалізі. Лікування дає можливість продовжити життя хворим, значній частині з них повернути працездатність.

«Хронічний гемодіаліз проводиться три рази на тиждень від 4 до 6 годин, під час яких виводяться шлаки, які накопичуються в організмі. В основному хворі з області його проходять у Вінниці на нашій базі, де розгорнуто 36 ліжок, 7 діалізних місць діє у Немирові, і тепер 6  у Могилів-Подільському. Обласна лікарня не могла надати всіх хворим необхідної допомоги і це при тому що ми працюємо в 4 зміни. Апарати «штучної нирки» фактично не зупиняються. Вартість діалізу для лікарні, яка закуповує припарити від 130 до 1600 гривень, для людей безкоштовно. Однак витратні та підтримуючі препарати супроводу  купують пацієнти. Люди, які знаходяться на діалізі -інваліди першої групи, тому деякі райони прийняли рішення про надання їм допомоги, деякі райони оплачують дорогу до Вінниці, деякі райони оплачують препарати супроводу, які дорого вартісні», - каже Олександр Жупанов.

За його словами нині на Вінниччині живе троє людей, які на гемодіалізі знаходяться 21 рік. Без цієї процедури пацієнти помирають.

Новини Вінниці / Шанс на життя: на Вінниччині відкрили нове відділення гемодіалізуНовини Вінниці / Шанс на життя: на Вінниччині відкрили нове відділення гемодіалізуНовини Вінниці / Шанс на життя: на Вінниччині відкрили нове відділення гемодіалізуНовини Вінниці / Шанс на життя: на Вінниччині відкрили нове відділення гемодіалізуНовини Вінниці / Шанс на життя: на Вінниччині відкрили нове відділення гемодіалізуНовини Вінниці / Шанс на життя: на Вінниччині відкрили нове відділення гемодіалізу