Сергій Тарута на Вінниччині поділився основами розбудови держави

Новини Вінниці / Сергій Тарута на Вінниччині поділився основами розбудови держави

За ініціативою народного депутата та лідера політичної партії «Основа» Сергій Тарути з медиками з різних куточків України відбулося обговорення реформ в галузі охорони здоров’я, починаючи з 2011 року. Принаймні на Вінниччині галузь постійно перебуває в процесі реформування. Учасники круглого столу поділилися враженнями та розповіли про здобутки та прорахунки у різні періоди.

За ініціативою народного депутата та лідера політичної партії «Основа» Сергій Тарути з медиками з різних куточків України відбулося обговорення реформ в галузі охорони здоров’я, починаючи з 2011 року. Принаймні на Вінниччині галузь постійно перебуває в процесі реформування. Учасники круглого столу поділилися враженнями та розповіли про здобутки та прорахунки у різні періоди.

Раніше Сергій Тарута збирав у Вінниці підприємців та бізнес, аби довести своє бачення розвитку економіки держави. Галузь охорони здоров’я, на відкритті заходу, він назвав однією з пріоритетних як для його політичної сили, так і України загалом.

«Для кожної людини важливо, аби вона була здоровою і довго жила.Ми ставимо для себе амбітне завдання – запропонованими змінами підвищити якість життя та тривалість, хоча б на 7 років», - зазначив Сергій Анатолійович.

Він пригадав, що система охорони здоров’я Семашко, яка діяла з середини ХХ сторіччя, визнана однією з найкращих у світі, тому, можливо, не варто відмовлятися від неї. Сергій Тарута наголосив, що ще рік тому залучив фахівців до розробки нової стратегії охорони здоров’я, яка наразі сформована у документ. Серед іншого він передбачає збільшення фінансування галузі за рахунок державного бюджету.

«Для держави економічно вигідно, щоб громадяни були здоровими. Якщо не турбують хвороби, то людина більше працюватиме як для своєї родини, так і державі сплатить більше податків. Так, ми ставимо амбітні цілі, але лише вони можуть врятувати нашу країну», - підкреслив С. Тарута.

За словами колишнього заступника міністра охорони здоров’я та творця стратегії реформи галузі Миколи Хобзея, при реформуванні не слід розділяти ланки – необхідно відразу мати план по змінам галузі в цілому. Крім того, первинну та екстрену ланки варто зробити безкоштовними для людей.

«Чому реформа 2011 року, коли Вінниччина була у пілотному проекті, не спрацювала? Не було мотивації у лікарів піднімати сільську медицину. Що ми пропонуємо зараз? Проаналізувавши об’єктивний стан речей у галузі, визначити кроки та послідовно йти ними», - зауважив М. Хобзей.

Голова Вінницької обласної організації «Основи» та екс-керівник департаменту охорони здоров’я Лідія Діденко більше зупинилася на тому, що було під час «пілоту» зроблено на Вінничичині. Вона згадала, що в 2011-ому більшість сільських ФАПів мали жахливий вигляд, а за кілька років завдяки залученню бюджетних коштів та грошей від місцевих меценатів медичні заклади вдалося відремонтувати, придбати обладнання для них.

«За три роки нам тоді вдалося покращити матеріально-технічну базу на 54-90%, придбали 222 автомобіля. Звісно, не всі плани було виконано. На то були об’єктивні і суб’єктивні причини. Головна проблема, з якою стикнулися, – небажання лікарів працювати у сільській місцевості. Навіть попри це вдалося частково поліпшити ситуацію з медобслуговуванням у Вінницькій області», - запевнила колег Лідія Олексіївна.

Серед нагальних проблем вона також виділила побоювання розчарування людей реформами та дефіцит кадрів на первинній ланці у сільських ФАПах.

«Прийнято зміни щодо вступу до медичних університетів. Збільшена мінімальна кількість балів по результатам ЗНО. Фактично молодь із села не має шансів потрапити до закладу. А лише сільські хлопці та дівчата, отримавши диплом, повернуться в село. Закривши їм дорогу до освіти ми залишаємо сільську місцевість без лікарів», - наголосила Л. Діденко.

У залі для обговорення нагальних проблем галузі зібралося понад сотня лікарів з Вінниччини та сусідніх регіонів. Вислухавши спікерів, вони висловили свою думку, яка у переважній більшості розділяє позицію всіх медиків – аби відроджувати галузь, потрібно збільшувати фінансування та визнавати її пріоритетом.  

Олеся Рудницька

26 листопада, 2018