Саакашвілі використовує досвід вінничанина Маліновського

Новини Вінниці / Саакашвілі використовує досвід вінничанина Маліновського

Лідер «Руху нових сил» Міхеіл Саакашвілі анонсував на наступну неділю чергове віче. Якщо зважити на те, що 12 листопада його акція зібрала до 500 прихильників, то на багатотисячний протест політик вже не розраховує. Мабуть, він наслідує кроки відомого вінницького опозиціонера Віктора Малиновського, який ще весною 2014-го започаткував щонедільні віче пенсіонерів, і кілька десятків людей похилого віку продовжують збиратися четвертий рік поспіль.

Лідер «Руху нових сил» Міхеіл Саакашвілі анонсував на наступну неділю чергове віче. Якщо зважити на те, що 12 листопада його акція зібрала до 500 прихильників, то на багатотисячний протест політик вже не розраховує. Мабуть, він наслідує кроки відомого вінницького опозиціонера Віктора Маліновського, який ще весною 2014-го започаткував щонедільні віче пенсіонерів, і кілька десятків людей похилого віку продовжують збиратися четвертий рік поспіль. 

Між Саакашвілі та Маліновським можна провести певні паралелі. Умовно. Звісно, це люди різного калібру та польоту, але їхні долі дещо перекликаються. Тим більше, що обох політиків пов’язують протестні настрої та антипатія до певних можновладців.

Колишній президент Грузії, створивши «економічне чудо», залишився без підтримку вдома і через деякий час очолив Одеську область. В Україні через досить сумнівні успіхи та політичну активність його звільнили, а потім і залишили без громадянства. Попри гучний піар, 17 жовтня Саакашвілі зібрав під стінами ВР лише 3-4 тисячі однодумців. Великий відсоток склали пенсіонери, які стають головною рушійною силою його «руху».

Далі, він влаштував «наметове містечко», заохочував власною присутністю до ночівлі там, але популярністю «захід» не користувався. Недільний «марш обурених» за найоптимістичнішими підрахунками налічував з півтисячі «протестантів». Щоб гасла щодо законів про імпічмент, антикорупційний суд, тощо, продовжували лунати, політик заявив про те, що віче будуть відбуватися щонеділі. 

Не дивно, що деякі вінничани певний час приїжджатимуть на акції до столиці. У Вінниці таке проходили… Саакашвілі відтворює шлях лідера партії пенсіонерів Маліновського на іншому рівні. 

Вінничанин відомий в місті тим, що колись був доволі успішним бізнесменом, але більшість активів йому вже не належать. Він пробував свої сили у політиці, але без значного результату. Свого часу Віутор Маліновський теж збирав до тисячі протестуючих, а започатковане ним «недільне віче» давно стало «фішкою» літніх прихильників. Кілька десятків пенсіонерів постійно збирається у центрі міста, щоб виказати невдоволення та вимагати «європейських пенсій». 

Проти Малиновського і Саакашвілі відкривали кримінальні провадження, і начебто вони не закриті. На публіці вони з’являються з охороною. Також обидва політики є імпозантними чоловіками, поруч з якими завжди «тусуються» жінки… Різного віку. Вони обидва полюбляють групове фото з прихильницями. Тільки перший вважає себе ображеним на прем’єра Гройсмана, другий – на президента Порошенка. 

Різниця між опозиціонерами лише у віці та досвіді. Але в будь-якому випадку, як консультант Маліновський допоміг би Саакашвілі «тримати планку» недільних протестів у столиці. Але не безкорисно. Втім, грузинський політик сам шукає гроші, тому позичити досвід згоден на волонтерських засадах.  

Олег Верлан 
 

Антон Булгаков

12 листопада, 2017