Романтична прем’єра OPERAFEST TULCHYN: геніальна музика «Рай і Пері», яку рідко почуєш

Новини Вінниці / Романтична прем’єра OPERAFEST TULCHYN: геніальна музика «Рай і Пері», яку рідко почуєш

Щороку дивувати прем’єрами та єдиними показами в Україні – традиція, якій вже третій рік поспіль не зраджує міжнародний open air фестиваль OPERAFEST TULCHYN.

Щороку дивувати прем’єрами та єдиними показами в Україні – традиція, якій вже третій рік поспіль не зраджує міжнародний open air фестиваль OPERAFEST TULCHYN.

Цього року за сприяння Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні унікальний копродакшн для фестивалю готують кращі німецькі та українські оперні солісти на чолі з талановитим диригентом – заслуженим діячем мистецтв України Володимиром Сивохіпом.

Разом 7 червня о 19.00 під відкритим небом у парку Палацу Потоцьких у м. Тульчин Вінницької області вони презентують ексклюзивну прем’єру дивовижної оперної ораторії «Рай і Пері».

Знаменитий німецький композитор Роберт Шуман написав її на слова однієї з поем, включених ірландським романтиком Томасом Муром до складу свого «перського» роману «Лалла Рук», який був надзвичайно популярний у Європі.

Прем'єра ораторії відбулася у грудні 1843 року, диригував сам Шуман. Критики захоплювалися свіжістю музичних ідей, багатством мелодійних і гармонійних засобів, митецьким інструментуванням.

Серед жагучих шанувальників «Рай і Пері» було й чимало відомих композиторів. Зокрема, у щоденнику Петра Чайковського за 1887 рік є запис: «Відіграв «Paradis und die Peri». Яка ж божественна річ!!!» А багато мемуаристів взагалі запевняють, що Чайковський не тільки любив награвати на роялі теми «Рай і Пері», але й «переплавив» деякі з них у власну оперу «Євгеній Онєгін».

- Музика ораторії «Рай і Пері» дійсно геніальна, але виконується не так часто. Епічне полотно вимагає і величезного хору, і всього оркестру, і першокласних солістів, - відзначає арт-продюсер OPERAFEST TULCHYN-2019, заслужена артистка України Ірина Френкель. 

Як сказано у примітці до роману Томаса Мура, Пері у перській міфології — це чарівна істота в образі прекрасної крилатої жінки, яка оберігає людей від злих духів. За любов до смертного вона була вигнана з раю. Пері прагне повернутися назад, але для цього повинна принести гідний дарунок Небесам.

У пошуках такого вона пролітає над залитою кров'ю землею. От молодий індійський полководець героїчно гине в бою з тираном-завойовником, і Пері приносить до воріт раю краплю його крові - але двері так і не розкриваються.

Пері знову відправляється на землю. У Єгипті вона бачить, як помирає від важкої хвороби усіма покинутий юнак - і тільки вірна наречена приходить до нього, щоб розділити з коханим страждання і смерть. Пері приносить до воріт раю її «останній подих любові» - але і цей дарунок не приймають Небеса.

І тільки третій дарунок – сльоза лиходія, враженого щиросердечною чистотою дитини за молитвою і власною насолодою від щирого покаяння - відчиняє райські ворота.

Ораторія Роберта Шумана складається із трьох частин з наскрізним розвитком (26 номерів, що включають сольні арії, ансамблі, масштабні хорові сцени). Винятково велику роль у ораторії відіграє оркестр, завдяки якому композитор створює мальовничі картини природи і пряний «східний» колорит. 

Усю красу цього унікального твору глядачам OPERAFEST TULCHYN 7 червня відкриють Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії, Галицький академічний камерний хор, лауреати міжнародних та всеукраїнських конкурсів Людмила Осташ (сопрано), Лілія Нікітчук (альт), Сергій Кутепов (тенор), Юрій Гадзецький (баритон) і німецька зіркова подружня пара - Стефі Леманн (сопрано) та Мартін Латтке (тенор).

Обоє іноземних гостей – знані оперні співаки Німеччини.

Стефі Леманн була солісткою Бременської опери та Німецького національного театру, багато років викладає у дитячому хорі Гевандхауз у Лейпцігу, активно концертує на батьківщині та закордоном. А за визначну мистецьку роботу була нагороджена престижною премією «Курт Хюбнер».

Мартін Латтке є переможцем багатьох міжнародних конкурсів: імені Р. Шумана у Цвіккау (2002), Jugend kulturell у Ганновері (2004), конкурсів у Тампере (Фінляндія) і Толосі (Іспанія, 2005). Співак є одним із засновників і солістів лейпцігського ансамблю Calmus, а протягом 7 років також був артистом ансамблю Amarcord.

За останні роки виступи Мартіна Латтке з успіхом пройшли у понад 50 країнах світу: у Європі, США, Канаді, Австралії, Японії, Південній Кореї, Африці, Центральній Америці та на Ближньому Сході. А його диски із «Невтомним коханням» із музикою Шумана й Мендельсона і «Любов приносить велику радість» із німецькими народними піснями, випущені у співпраці із ансамблем Amacord, були удостоєні премії ЕСНО Klassik (2010,2012).

Репертуар Мартіна Латтке охоплює колосальну кількість камерно-вокальної музики від епохи Ренесансу до наших днів, численні опери, ораторії й кантати, серед яких переважають твори Баха.

У 2008 році він дебютував із партією Євангеліста у «Народженні ораторії» Баха у венеційському театрі Ла Феніче. А вже через два роки на студії звукозапису Decca вийшов запис цього твору за участю оркестру лейпцігського Гевандхауза і диригента Ріккардо Шайї. У 2012 році у складі цього ж колективу Мартін взяв участь у записі «Страстей по Матею», а рік потому з Бароковим оркестром Фрайбурга записав геніальну Мессу сі-мінор на DVD/Blu-ray (диригент – кантор Церкви Святого Хоми Георг Кристоф Біллер).

Нагадаємо: вхід на територію фестивалю OPERAFEST TULCHYN-2019 - вільний для усіх.

З 4 по 9 червня просто неба у парку тульчинського Палацу Потоцьких глядачі побачать 12 ексклюзивних постановок всесвітньовідомих шедеврів: від мюзиклів і балетів до оперети, унікального хорового шоу та яскравих вистав для дітей.

До 6 червня триває запис на автобусні «чартери», які у дні фестивалю їздитимуть з Вінниці до Тульчина.

Генеральний спонсор фестивалю – МХП.

Детальну інформацію про «чартери», наметове містечко і всі концерти фестивалю можна дізнатися за телефонами: (0432)690-025, (096)040-66-86, у інформаційному центрі у м. Вінниця: вул. Театральна, 15 (1 поверх) і на офіційному сайті operafest-tulchyn.blogspot.com.

 

Ірина Заіковата

27 травня, 2019