«Робот-хірург», винайдений фахівцями NASA, провів перші операції у Вінниці. Скільки коштуватиме його робота? (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / «Робот-хірург», винайдений фахівцями NASA, провів перші операції у Вінниці. Скільки коштуватиме його робота? (ФОТО, ВІДЕО)

У Вінницькому медичному центрі «Інномед» уже провели перші оперативні втручання за допомогою роботизовано системи da Vinci, придбаної нещодавно у США. Це - винахід фахівців з Американського космічного агентства NASA.

У Вінницькому медичному центрі «Інномед» уже провели перші оперативні втручання за допомогою роботизованої системи da Vinci, придбаної нещодавно у США. Це - винахід фахівців з Американського космічного агентства NASA.

Вінницький «робот-хірург» - перший в Україні, хоча в Європі та США його використовують уже понад 10 років, - розповідає завідувач хірургічного відділення медцентру доктор медичних наук Андрій Григоренко. Він – один із тих медиків, які пройшли спеціальні курси навчання для роботи із da Vinci у США, Бельгії та Ізраїлі.

«Нині в Америці практично кожна лікарня має такий девайс. Виконуються оперативні втручання на будь-яких органах черевної та грудної порожнини. На сьогодні така хірургія – «золотий стандарт» в онкоурології, онкогінекології, грудній теракальній хірургії тощо», - говорить Андрій Григоренко.  

Перші оперативні втручання за допомогою «робота-хірурга» у Вінниці провели на минулих вихідних. Стосувалася операція гінекологічного захворювання та пройшла доволі успішно. Найближчим часом планується оперувати пацієнтів із раком простати та кишківника.

«Перевага в тому, що ця система дозволяє робити такі рухи на 360 градусів, які неможливі при звичайному оперативному втручанні. Найбільші переваги – це можливість виконання оперативних втручань у важкодоступних місцях, наприклад, при раку прямої кишки, простати, любих тазових операціях», - каже Андрій Григоренко.   

Вартість «робота» у медичному центрі не називають, кажуть, комерційна таємниця, але натякають, що коштує він – як апарат МРТ. Операції, проведені da Vinci за кордоном, обходяться пацієнтам приблизно у 10 тисяч євро. Скільки коштуватиме оперативне втручання у Вінниці, у медзакладі поки рахують. За словами лікарів, витратні матеріали доволі дорогі, а змінювати їх потрібно буде після кожного десятого втручання. Втім, керівництво клініки сподівається, що вартість операції не буде перевищувати 3-4-х тисяч доларів.  

Як «робот-хірург» адаптувався у Вінниці, сьогодні показали голові ОДА Валерію Коровію. За його словами, оновлення матеріально-технічної бази лікарень області нині – серед пріоритетів. При цьому не важливо – держані це клініки чи приватні. 

«Нове сучасне обладнання є в хірургічному корпусі лікарні імені Пирогова, придбано його протягом останніх двох років майже на 300 мільйонів гривень, - говорить Валерій Коровій. - Рушієм прогресу є конкуренція. Тому ми не повинні боятися нових підходів і форм організації медичної галузі. Більше того, ми повинні стимулювати розвиток приватної медицини. Усе, що є нове, що можна створювати, в тому числі шляхом залучення приватних інвестицій, потребує державної підтримки».

Стосовно ж державної медицини, то нині, за словами Валерія Коровія, продовжується програма із закупівлі обладнання для лікарні імені Пирогова, де планується створити потужний нейрохірургічний центр. Заплановане також суттєве поліпшення матеріально-технічної бази Подільського регіонального центру онкології, споруджується регіональний кардіологічний центр, куди передбачається інвестувати 32 мільйони доларів, та реалізується низка інших проектів у сфері медицини.  

Новини Вінниці / «Робот-хірург», винайдений фахівцями NASA, провів перші операції у Вінниці. Скільки коштуватиме його робота? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Робот-хірург», винайдений фахівцями NASA, провів перші операції у Вінниці. Скільки коштуватиме його робота? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Робот-хірург», винайдений фахівцями NASA, провів перші операції у Вінниці. Скільки коштуватиме його робота? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Робот-хірург», винайдений фахівцями NASA, провів перші операції у Вінниці. Скільки коштуватиме його робота? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Робот-хірург», винайдений фахівцями NASA, провів перші операції у Вінниці. Скільки коштуватиме його робота? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Робот-хірург», винайдений фахівцями NASA, провів перші операції у Вінниці. Скільки коштуватиме його робота? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Робот-хірург», винайдений фахівцями NASA, провів перші операції у Вінниці. Скільки коштуватиме його робота? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Робот-хірург», винайдений фахівцями NASA, провів перші операції у Вінниці. Скільки коштуватиме його робота? (ФОТО, ВІДЕО)