Різниця у вісім разів: як соціологи «обманули» на виборах екс-радника мера Вінниці

Новини Вінниці / Різниця у вісім разів: як соціологи «обманули» на виборах екс-радника мера Вінниці

Результати соціологічних досліджень перед виборами завжди можуть бути оманливими й вірити їм – справа невдячна. Особливо, якщо це результати маловідомих і, м’яко кажучи, недосвідчених компаній. Так, ще за два дні до виборів дуже оптимістичні прогнози робились стосовно відомої вже у Вінниці людини, екс-радника міського голови Андрія Юсова: йому буквально гарантувала перемогу Лабораторія політичних стратегій та аналізу.

Результати соціологічних досліджень перед виборами завжди можуть бути оманливими й вірити їм – справа невдячна. Особливо, якщо це результати маловідомих і, м’яко кажучи, недосвідчених компаній. Так, ще за два дні до виборів дуже оптимістичні прогнози робились стосовно відомої вже у Вінниці людини, екс-радника міського голови Андрія Юсова: йому буквально гарантувала перемогу "Лабораторія політичних стратегій та аналізу".

На сайті служби, зокрема, йшлося: «У Києві, на окрузі №216 лідирує з невеликим відривом представник «Громадянської позиції» Андрій Юсов. За нього готові проголосувати близько 24% виборців. 20,9% має його головний конкурент Віталій Павлик, 17,5% – кандидатка від «Слуги народу» Леся Забуранна. Інші кандидати набирають значно менше».

Тепер же дані обробки понад 76% протоколів у цьому окрузі свідчать зовсім про інше: Леся Забуранна, якій приписували третє місце, опинилася на першому, до того ж – із величезним відривом: вона має 40,02% голосів. Із другим місцем соціологи «Лабораторії» не помилилися: на ньому так і залишається Віталій Павлик, що правда відсоток має дещо інший – 19,75. А от шанси «фаворита» опитування «майже вінничанина» Андрія Юсова соціологи переоцінили дуже суттєво: замість обіцяних йому 24% отримує пан Андрій, поки що, трохи більше 3% голосів.

Зрозуміло, що результати опитувань різняться часто від реальних підсумків виборів. Це – звична практика. Але ж не у вісім разів. Прикро, звичайно, що нечужа для Вінниці людина не проходить до парламенту, але ця ситуація вкотре доводить: не завжди опитуванням можна вірити.

До речі, сам пан Андрій, можливо, й засмучений такими результатами виборів, але українців закликає не впадати у відчай:

«Друзі, мій округ не став винятком у Києві, тут також перемогла партія влади. Про майбутнє будемо думати і говорити окремо, все це ще потрібно добре осмислити. Я щиро дякую усім за активну підтримку. Протягом цієї кампанії допомога від друзів та однодумців була дуже відчутною та справді надихала. Величезне усім спасибі!!! Суспільство зробило свій вибір, продовжую вірити в Україну!», - написав екс-радник мера Вінниці у Facebook.