Рідкісна сінгапура, кумедний орієнтал, величні мейн-куни: у Вінниці відкрилася міжнародна виставка котів

Новини Вінниці / Рідкісна сінгапура, кумедний орієнтал, величні мейн-куни: у Вінниці відкрилася міжнародна виставка котів

Сьогодні, 31 березня, у Вінниці "тусять" заводчики породистих котів з усієї України та сусідньої Молдови. Вони привезли майже 130 лисих та пухнастих, маленьких та великих, "інтерчемпіонів" і поки, що без титулів вихованців. У місті відкрилася Міжнародна виставка чотирилапих.

Сьогодні, 31 березня у Вінниці "тусять" заводчики породистих котів з усієї України та сусідньої Молдови. Вони привезли майже 130 лисих та пухнастих, маленьких та великих, "інтерчемпіонів" і поки, що без титулів вихованців. У місті відкрилася Міжнародна виставка чотирилапих.

 Подивитися на рідкісні та модні породи, а окремих навіть погладити, вінничани можуть на третьому поверсі Універмагу.

За титул найкращих котів змагатимуть два дні - у суботу та неділю. Оцінюють чотирилапих експерти міжнародного рівня, зокрема Мартін Кабіна з Чехії, Себастьян Прухняк з Польщі та Тетяна Бойко з України. Критеріїв чимало. Арбітри прискіпливо придивлються до довжини хвоста та тіла котів, відстані між вухами, відтінка шерсті, тощо. Адже для тих, хто професійно займається розведенням цих тварин, генетика вихованця відіграє велику роль.

Цього разу на виставці у Вінниці можна побачити одну з найбільш рідкісних порід "котячого" світу - сингапуру. Її до Вінниці із Харкова привезла заводчик Віолета Блискавка. Жінка - єдина в Україні, хто розводить таких котів. Загалом розплідників, що займаються розведенням кішок цієї породи, та й самих сингапур дуже мало в світі.

"Вони важко розмножаються. Сингапура вважається найменшою породою в світі. Вага великої кішки максимум 2,5 кілограми. Кицьки не народжують по 6-8 котят, а по 2-3 вагою 40-45 грам. Їх мало хто продає для розведення. Важко підібрати породисту пару різної крові, адже у світі розплідники між собою давно "родичаються". У мене на сьогодні з дорослих дві дівчинки і хлопчик. Народилися котятка, дві дівчинки залишила собі, тепер у пошуках хлопчика. Знайти відповідного не можу", - розповіла Віолета.

За її словами, кошенятко цієї породи обійдеться у три тисячі євро для розведення, а "для себе" – 1000 євро. Дещо менше з сімейного бюджету доведеться віддати за купівлю домашнього улюбленця породи девон-рекс – 500-700 американських доларів. На виставку ціле сімейство таких котів привезли із Чернігова.

"Девон-рекси народжуються дуже кучерявими, згодом скидають шерсть, виростає нова і  більше ці котики не линяють. Це одна із порід, яка не линяє, їх можна заводити людям, які мають алергію. По характеру їх можна зрівняти із собакою. Ці коти дуже послушні, виконують команди, активні, завжди із господарем. Деколи їх порівнюють із мавпочками, адже вони лапками відкривають шухляди і беруть маленькі деталі, щоб гратися", - розповіла Світлана.

Користуються популярністю на"муркотливій" виставці і бенгали. Серед їх представників і кіт на прізвисько Кінг Хіхон. Він з вінницького розплідника, хоча народився в Іспанії. До нашого міста, каже заводчик Інна Войтюк, його привезли чотирьохмісячним немовлям.

"Здолали сім тисяч кілометрів, аби його забрати. Сьогодні йому 1 рік 2 місці  і він має титул чемпіона. Саме цією породою ми займаємося у Вінниці вже 9 років.  Своїх вихованців купували в Індонезії, Німеччині, Іспанії таЧехії. Це такі собі міні-леопарди, можуть жити в квартир і будинку. Щоправда, "на вільних хлібах" довго не зможуть. В них особливе харчування і якщо загубляться, просто не виживуть. Їм не можна супи та макарони", - розповіла Інна Войтюк.

За її словами, щоб придбати такого домашнього улюбленця з гаманця доведеться віддати щонайменше тисячу доларів.

Завітав на виставку з Києва і півторарічний Лаврик, кіт породи орієнтал. Зазвичай вони худі, з довгими вухами, і виглядають досить комічно, однак доброзичливі по відношенню до людей.

Які ще коти та кішки були представлені на виставці у Вінниці, далі у фоторепортажі.

 

 

Саша Григоровська

31 березня, 2018