Ремонт мосту через Південий Буг у Стрижавці, який критикували у соцмережах, планують завершити на початку жовтня

Новини Вінниці / Ремонт мосту через Південий Буг у Стрижавці, який критикували у соцмережах, планують завершити на початку жовтня

На ремонт міст через Південий Буг у Стрижавці, що знаходиться в кількох кілометрах від Вінниці, чекав не один десяток років. З часу побудови, а це майже тридцять років, на споруді хіба що латали ями. На глобальніші роботи не вистачало грошей. Відтак, його стан був наближений до аварійного.

На ремонт міст через Південий Буг у Стрижавці, що знаходиться в кількох кілометрах від Вінниці, чекав не один десяток років. З часу побудови, а це майже тридцять років тому, на споруді хіба що латали ями. На глобальніші роботи не вистачало грошей. Відтак, його стан був наближений до аварійного.

З цього року міст більше не знаходиться на балансі держави, за нього відповідає місцева влада. Вже у серпні тут почали робити ремонт, щоправда теж не капітальний.

«Це роботи в межах експлуатаційного утримання, можна сказати, що ремонт по необхідності. Ремонтуються мостове полотно і деформаційні шви. Вони поіржавіли і провалилися, на цих місцях утворилися тріщини, тому вода протікала в нижні частини мосту і споруда руйнувалася. Нині ремонтуємо за новою технологією. Спочатку покладено асфальтобетонне покриття, потім прорізаються поперечні шви. Після того, як шви обробляться спеціальною сумішшю, яка швидко "схвачується", по ній кладеться металевий лист, який власне і служить деформаційним швом. Він хвилеподібної форми.

Зверху заливається спеціальна мастика і спеціально підібраний щебень. І таким чином міст рухається, коли нагрівається і холоне. Мастика довше зберігає пластичність на відміну від асфальту, який може лопнути. Таким чином, вода не буде потрапляти в нижні частини мосту, що унеможливить руйнацію мостових конструкцій надалі. Зробити спочатку шви, а потім покласти асфальт не дозволяє технологія», - пояснили NaПарижі фахівці.

На сьогодні, аби забезпечити рух по мосту, деформаційні шви прокладають лише з однієї сторони. Згодом роботи розпочнуть на іншій.Загалом комунальники усе планують завершити на початку жовтня.

Нагадаємо, що у серпні ремонт Стрижавського мосту спричинив жваву дискусію в соціальній мережі. Місцевий мешканець С.Бондарчук, який можемо припусти, не фахівець в дорожній галузі, обурився, що через 4 доби після, на його думку, капремонту, посеред дороги з’явився «отвір». Цікаво, після завершення робіт він перевірятиме знову якість ремонту, використовуючи власне взуття?..

 

Саша Григоровська

13 вересня, 2018