Провінційні війни: програвши виборчу кампанію, на Вінниччині кандидати в депутати шукають «скелети в шафах», а у Тимошенко б’ють на сполох

Новини Вінниці / Провінційні війни: програвши виборчу кампанію, на Вінниччині кандидати в депутати шукають «скелети в шафах», а у Тимошенко б’ють на сполох

Центральний штаб «Батьківщини» не спішить захищати переможний результат на 18 округу, який оскаржується у суді, натомість вписується навіть не за однопартійця, а висуванця, що балотувався по 17 округу. На рівні партії робиться заява про «фальсифікацію» виборів, хоча до суду ні «біло-сердешні», ні їхній кандидат скаргу не подають.

На жодному з округів у Вінницької області під час підрахунку голосів виборців 21-22 липня майже не виникало «конфліктних» ситуацій, які могли поставити під сумнів остаточні результати по переможцям-мажоритарникам. Справжні «провінційні війни» почалися трохи згодом. Центральний штаб «Батьківщини» не спішить захищати переможний результат на 18 округу, який оскаржується у суді, натомість вписується навіть не за однопартійця, а висуванця, що балотувався по 17 округу. На рівні партії робиться заява про «фальсифікацію» виборів, хоча до суду ні «біло-сердешні», ні їхній кандидат скаргу не подають.

Безпартійного вінницького власника кількох фірм Андрія Красніцького, якого висувала «Батьківщина», з 3-ім результатом на 17-му окрузі складно назвати фаворитом, тим не менш кілька інших кандидатів через 4 дні після оприлюднення результатів стали на його бік у заяві до президента. Не забарилася і партія…

Скарга на чутках

Нагадаємо, будь-які порушення підчас передвиборної кампанії, у день тиші та при голосуванні і підрахунку голосів варто виявляти вчасно та фіксувати. Нібито ініціатор «колективної скарги» та листа президенту В. Зеленського Андрій Красніцький, як юрист, про це знав. Проте до 21 липня він заявляв лише про сутичку з нардепом М. Кучером. 

Журналістів на свою прес-конференцію він запросив 26 липня. Саме там кандидат заявив, що скаржиться президенту Зеленського на нібито «масові порушення» під час передвиборної кампанії та підрахунку голосів. 

Під час 1,5-годинної зустрічі з представниками преси Красніцький багато казав про «підкуп» на окрузі переможцем виборів, демонстрував відео, де нібито відбуваються порушення на ОВК. Але навіть декілька журналістів, які прийшли на захід, «показали» юристу-кандидату, що він помиляється у висновках, а дійсно аргументів вони не почули.

Більш того, журналістка Антоніна Мніх, не втримавшись, написала у Facebook після заходу «про рівень кандидатів»: «Люди, які йшли до парламенту писати закони, відповідаючи на питання журналістів, плутали екзитполи з паралельним підрахунком голосів. Називали злам фб-сторінок порушенням виборчого законодавства. Не могли з першого разу чітко сформулювати суть своїх позовних вимог під час оскарження результатів виборів, оперували термінами на кшталт ''наші журналісти'' і т.д»…

Втім кандидат наголошував на тому, що його підтримують інші. Перш ніж їх перелічувати, слід нагадати, що за підрахунками голосів перемогу самовисуванця Миколи Кучера можна вважати доволі впевненою. Його підтримали 27 997 виборців (34,96%). На другому місці представник «Слуги народу» Олександр Коваль (20 522 голосів і 25,63%), який немає жодних претензій до підсумків виборів.

Андрій Красніцький лише третій (18 941 і 23,65%). Документальних підтверджень своїх слів щодо порушень кандидат не надав, лише припущення. Проте саме «позицію» представника «Батьківщини» підтримали Олександр Грамарчук від «Європейської солідарності», у якого лише 5-ий результат (3 871 і 4,83%), і «сьомий» за підсумками голосування самовисуванець Андрій Жилінський (939 і 1,17%), який підтвердив це через відеозв’язок. Аргументовані докази нинішні соратники ініціатора оскарження результатів виборів вони теж не надали, а тільки переказували чутки.  

Гарантував свій підпис під листом і кандидат від «Слуги народу» Віталій Пращук, якій балотувався по сусідньому 15 округу і був другим за голосами.

Мабуть варто зазначити, що у ГУНП у Вінницькій області заявили, що жодних скарг на «підкуп» виборців не надходило і, відповідно, кримінальних проваджень не відкривалося.

Позапартійні зв’язки

Дивуватися існуванням такої солідарності не варто. Андрій Володимирович Красницький є родичом депутата від «БПП-Солідарність» 7 скликання Григорія Заболотного, а Володимир Красніцький дотепер є помічником на громадських засадах Григорія Михайловича. Г. Заболотний завжди захоплювався Ю. Тимошенко і був лояльним до її політичної сили. Цього разу особисто він відмовився від балотування. 

Мабуть почати слід з того, що якщо кандидата висуває партія, то він розраховує на певний її рейтинг на окрузі. Довіряють партії – довіряються і кандидату… А. Красніцький сам зазначив, що не є членом «Батьківщини», партія його лише висувала. Проте вже наступного дня після прес-конференції у Вінниці та оголошення про лист до президента ВО «Батьківщина» заявляє про те, що «вибори в 17-му окрузі на Вінниччині «сфальсифіковано».

У заяві партії сублімовані всі фрази Красніцького та їм надані більш яскраві фарби. «Батьківщина» додала «роздачу» алкоголю, про що навіть їх протеже і не згадував. Якщо Красніцький казав про один випадок, який міг закінчитися застосуванням сили, про що повідомлено поліцію, то «Батьківщина» пише «представники штабу Кучера та сам кандидат не раз застосовували фізичне насильство щодо політичних опонентів». Тобто регулярно били?.. Збільшили у геометричній прогресії партійці і все інше, про що журналістам розповідав кандидат-«батьківщинівець».

До речі, пригадується цитата Антона Шпака зі стрічки «Іван Васильович міняє професію»: «Всё, всё, шо нажил непосильным трудом, всё же погибло! Три магнитофона, три кинокамеры заграничных, три портсигара отечественных, куртка...замшевая… Три. Куртки»…

Листівки від Зеленського і лист Зеленському

Якщо покласти руку на серце, то слід згадати, що в останні дні перед виборами на 17-му окрузі і справді було багато цікавого від різних кандидатів. Але мабуть найцікавішим можна вважати фіктивні «листівки від Зеленського».

У Facebook Микола Кучер запевняв, що його активісти стали свідками того, як волонтери опонента Андрія Красніцького збиралися у Ладижині напередодні дня голосування розповсюджувати фіктивні «звернення президента», який нібито агітував за представника «Батьківщини».

На цьому експлуатація рейтингової партії на окрузі не закінчувалася. Ріже око також і переважно зелений колір в агітаційній газеті, де пропонується підтримати висуванця «Батьківщини». Навіть на першій сторінці знайшлося місце і президенту Зеленському, і кандидату Красніцькому. І жодних натяків на Тимошенко… 

Спочатку сумнівні листівки і «лист» від президента, а потім вже – після виборів - лист до Зеленського. Тому дивно, що «Батьківщина» ігнорує свого кандидата по 18 округу, який в окружному суді доводив, що законно переміг, але «рятує» іншого, виступаючи з відповідною заявою.