Про український аристократизм в історії та сучасності говорили у Вінниці на презентації книги про Гетьмана Скоропадського (ФОТО)

Новини Вінниці / Про український аристократизм в історії та сучасності говорили у Вінниці на презентації книги про Гетьмана Скоропадського (ФОТО)

Книгу «AVE. До 100-ліття Павла Скоропадського» презентували сьогодні, 23 травня, у День Героїв, у Вінниці в молодіжному центрі «Квадрат». Це – одне з видань газети «День». Йдеться у книзі не лише про історію та про постать Гетьмана, що й нині викликає чимало дискусій серед дослідників. У видані можна знайти відповіді й на чимало питань сьогодення.

Книгу «AVE. До 100-ліття Павла Скоропадського» презентували сьогодні, 23 травня, у День Героїв, у Вінниці в молодіжному центрі «Квадрат». Це – одне з видань газети «День». Йдеться у книзі не лише про історію та про постать Гетьмана, що й нині викликає чимало дискусій серед дослідників. У видані можна знайти відповіді й на чимало питань сьогодення.

Символічно, що саме в День Героїв Центр історії Вінниці влаштував в обласному центрі презентацію видання «AVE. До 100-ліття Павла Скоропадського». Бо можна й сьогодні почути, що «героїзм» Гетьмана багато в чому надуманий, а сама постать одного з символів відродження Української державності сто років тому – занадто ідеалізована… З іншого боку саме ця ідеологізованість подекуди й заважає об’єктивно оцінити роль Павла Скоропадського в українській історії.  

Лариса Івшина, головний редактор газети «День», видання, яке вже багато років випускає в світ неординарну літературу про нашу історію і сучасність, каже, що написано «AVE…» спільнотою сміливих вчених. Сміливих, бо вони не були ніколи «обласкані» владою, адже давно почали ставити питання так, як ще не було прийнято у загальному історичному колі, коли на офіційному рівні славили тих, хто повалив українську державність, а не тих, хто за неї боровся і поклав життя.   

«Історія про те, як псевдонародники, ідеологія яких і досі живе, бо вона проста, популярна, в конфлікті з елітарністю, з українським аристократизмом завалили Українську державу Гетьмана Скоропадського. Вони відкрили ворота більшовизму. Після цього відбулися численні біблійного розмаху трагедії. У свідомості вони ще й досі не подолані», - говорить Лариса Івшина.

Вчитися будувати державу, нею дорожити – якраз  цього, на думку пані Лариси, нині дуже не вистачає українцям, бо немає правильного прочитання історії. А щоб у нас з’явилися сучасні «Скоропадські», потрібно виховати покоління, яке можна було б назвати аристократичним:

«Ми ще повинні самі зрозуміти, скільки нам потрібно зробити таких речей, як, зокрема, оперний фестиваль у Тульчині. Висока музика, долученість народу до високої культури – виховує, дає ауру, атмосферу, яка була давно знищена».

До речі, «AVE…»  - це вже друга книга із бібліотеки газети «День», що цьогоріч поповнила книгозбірні Вінниці. Першою була праця «Повернення в Царгород». Презентація у «Квадраті» пройшла у форматі публічної дискусії за участі істориків, краєзнавців, громадських активістів та студентів. Природно, що проектували часи Гетьмана Скоропадського на сучасність, адже «AVE…»  - книга не лише про історію…

Новини Вінниці / Про український аристократизм в історії та сучасності говорили у Вінниці на презентації книги про Гетьмана Скоропадського (ФОТО)Новини Вінниці / Про український аристократизм в історії та сучасності говорили у Вінниці на презентації книги про Гетьмана Скоропадського (ФОТО)Новини Вінниці / Про український аристократизм в історії та сучасності говорили у Вінниці на презентації книги про Гетьмана Скоропадського (ФОТО)Новини Вінниці / Про український аристократизм в історії та сучасності говорили у Вінниці на презентації книги про Гетьмана Скоропадського (ФОТО)Новини Вінниці / Про український аристократизм в історії та сучасності говорили у Вінниці на презентації книги про Гетьмана Скоропадського (ФОТО)Новини Вінниці / Про український аристократизм в історії та сучасності говорили у Вінниці на презентації книги про Гетьмана Скоропадського (ФОТО)Новини Вінниці / Про український аристократизм в історії та сучасності говорили у Вінниці на презентації книги про Гетьмана Скоропадського (ФОТО)Новини Вінниці / Про український аристократизм в історії та сучасності говорили у Вінниці на презентації книги про Гетьмана Скоропадського (ФОТО)Новини Вінниці / Про український аристократизм в історії та сучасності говорили у Вінниці на презентації книги про Гетьмана Скоропадського (ФОТО)Новини Вінниці / Про український аристократизм в історії та сучасності говорили у Вінниці на презентації книги про Гетьмана Скоропадського (ФОТО)Новини Вінниці / Про український аристократизм в історії та сучасності говорили у Вінниці на презентації книги про Гетьмана Скоропадського (ФОТО)Новини Вінниці / Про український аристократизм в історії та сучасності говорили у Вінниці на презентації книги про Гетьмана Скоропадського (ФОТО)