Про перекриття міжнародної траси неподалік Вінниці попередили віруючі ПЦУ із Пеньківки Літинського району: люди хочуть, щоб їх почули

Новини Вінниці / Про перекриття міжнародної траси неподалік Вінниці попередили віруючі ПЦУ із Пеньківки Літинського району: люди хочуть, щоб їх почули

Релігійна громада Православної церкви України села Пеньківка Літинського району на Вінниччині вирішила просити захисту в Офісі Президента, міністерстві культури, Вінницькій ОДА та Літинській РДА.

Релігійна громада Православної церкви України села Пеньківка Літинського району на Вінниччині вирішила просити захисту в Офісі Президента, міністерстві культури, Вінницькій ОДА та Літинській РДА. Відповідне звернення віряни відправили до усіх цих інституцій. Понад півроку, кажуть віруючі, їм не дозволяють зареєструвати Статут громади. А богослужіння люди вимушені проводити на церковному подвір’ї, бо півтора десятка прибічників Московського патріархату «привласнили» собі Свято-Миколаївський храм. Якщо їх не почують, а в РДА й надалі чинитимуть перешкоди для реєстрації громади, пеньківчани збираються перекривати міжнародну трасу.   

Ось що пишуть віряни Пеньківки у своєму зверненні:

«У січні місяці наша громада більшістю голосів вирішила приєднатися до Православної Церкви України, але протоієрей Віталій Недипіч, який опікувався нашою парафією, не підтримав громаду і з незначною частиною парафіян залишився в Московському патріархаті.

З того часу минуло вже більше пів року, а ми досі для молитви збираємося на церковному подвір’ї. Ми пропонували о. Віталію почергове служіння в храмі, але він категорично відмовився, назвавши нас «розкольниками».

Наша церква відносно молода, будували її всім селом. Кожна родина намагалася долучитися до будівництва і кожен давав від своїх можливостей. Допомагали всі: і старі, й молоді, - хто грошима, хто матеріалом, хто годував будівельників, але брали участь всі. Протягом кількох десятиліть всі ми регулярно відвідували богослужіння, сповідалися, причащалися, за потреби зверталися до священника, давали пожертву на храм, жили повноцінним парафіяльним життям. Але, чомусь після того, як наша громада вирішила приєднатися до ПЦУ, священник одразу від нас відхрестився, всупереч пастирській етиці, назвав нас «нерелігійною» громадою.  Ми будували цей храм, ми в ньому збиралися для богослужіння, молилися роками, чому тепер ми, більшість, маємо будувати новий храм? Чому місцевий священик МП поділяє людей на «канонічних» і «розкольників», «благодатних» і «безблагодатних»? Чому УПЦ МП дозволяєте своїм священикам публічно ображати віруючих людей, яких ці священники знали багато років? Адже саме Ви і ваше духовенство своїми діями і висловлюваннями розділюєте суспільство і розпалює міжконфесійну ворожнечу.

Ми хочемо всім нагадати, що ми також православні християни, ми любимо Бога і ніколи не зраджували Христа, ми релігійна громада, і в «своїй хаті, керувати будемо ми». Наших вірян принижують, ображають, пишуть безпідставні звинувачення та навіть лякали заїзджими "бандитами - тітушками" МП! На даний час подаються безпідставні позови до суду на нашу релігійну громаду та її членів, нам Літинська РДА відмовляє навіть у підтвердженні проведених зборів, хоча копії протоколів  знаходяться в нас і підтвердженні Вінницькою ОДА. Шалений тиск чиниться з боку окремих чиновників на Відділ реєстрації релігійних організацій. Ми з січня не можемо затвердити Статут нашої релігійної організації ПЦУ.

Просимо главу держави, міністерство культури України, Вінницьку ОДА, Літинську РДА нас почути!

Ми, віряни ПЦУ села Пеньківка, вимушені будемо діяти радикально, перекриючи міжнародну трасу «Київ - Чоп»!».

Нагадаємо, церковне протистояння у Пеньківці триває із січня. А нещодавно прибічники МП привезли до села молодиків спортивної статури, що ледь не спровокувало силовий конфлікт.