Представниця Зеленського у Вінниці заявила, що "маленький відсоток перетік в іншу сторону"

Новини Вінниці / Представниця Зеленського у Вінниці заявила, що "маленький відсоток перетік в іншу сторону"

Після того, як окрилений успіхом Володимир Зеленський у ніч підрахунку голосів вийшов до журналістів у своєму штабі без чітко прописаних відповідей на заздалегідь підготовлені запитання, «засвітилася» у ЗМІ дозволила собі і його представниця на Вінниччині Світлана Лутковська.

Після того, як окрилений успіхом Володимир Зеленський у ніч підрахунку голосів вийшов до журналістів у своєму штабі без чітко прописаних відповідей на заздалегідь підготовлені запитання, «засвітитися» у ЗМІ дозволила собі і його представниця на Вінниччині Світлана Лутковська.   

Свій перший після дня голосування коментар щодо оприлюднених даних екзитполів та загалом перебігу виборів вона дала в ефірі «UA: радіо Вінтера».

Як з’ясувалось, пані Лутковська хоча й задоволена попередніми результатами голосування, але, каже, хотілося більшого:

«Ми очікували, що займемо лідируючі позиції, але, за нашими прогнозами та підрахунками, цей відсоток мав бути на 2,5-3% вищим за екзитполи… Замовного екзитполу наша команда не проводила, але бачимо опитування, яке стартувало в соцмережах, опитування на дільницях та опитування під час обробки протоколів».

Активність виборців у 62,8% команду Зеленського також не зовсім задовольняє:

«Це – не та планка, яку міг би подолати український народ, є куди нам рости. Постає питання: де ще 40% виборців? Для нас 60% - це малий відсоток. Пов’язуємо це з тим, що люди зневірились, вірять у масові фальсифікації. У те, що від них нічого не залежить», - говорить Світлана Лутковська.

А ще вона вважає, що «чим більший відсоток явки - тим важче фальсифікувати вибори».  

Загалом, на думку представниці Володимира Зеленського на Вінниччині, вибори в області пройшли «занадто спокійно»:

«Було мало грубих порушень виявлено, мало фальсифікацій. Проте вони були і були зафіксовані й нашими спостерігачами, і членами ДВК, і людьми, які просто приходили голосувати і бачили це збоку: не були деякі громадяни внесені до списків виборців, були порчені бюлетені, тобто стояли дві галочки навпроти двох кандидатів. Це переважно незначні правопорушення, але вони мають значний вплив на волевиявлення, тому що маленький відсоток уже перетік комусь в іншу сторону».

Волонтери «Зе-команди», каже Світлана Лутковська на дільницях працювали абсолютно на безоплатній основі, то «вони є ідейними».  Прямих фактів підкупу виборців «ідейні» члени комісій та спостерігачі не зафіксували, але бачили, як деякі виборці в кабінках фотографували свої бюлетені:

«Якщо розвивати цю думку далі, то зрозуміло, для чого людина фотографує бюлетень – значить вона має комусь показати, дати звіт. Тобто вона вже за це щось отримала і має прозвітувати».

Втім, пані Світлана погоджується, що суттєвого впливу на результат виборів поодинокі «селфі» в кабінках не мали, тому й оскаржувати результати голосування команда «Зе», вочевидь не збирається.