Правоохоронці Вінниччини оштрафували любителів первоцвітів

Новини Вінниці / Правоохоронці Вінниччини оштрафували любителів первоцвітів

За перші тижні перевірок правоохоронці спільно з громадськими активістами у Вінницькій області зафіксували 50 правопорушень, які пов’язані з незаконним збиранням, перевезенням та реалізацією рідкісних рослин. Любителів первоцвітів чекає штраф до 1700 гривень.

За перші тижні перевірок правоохоронці  спільно з громадськими активістами у Вінницькій області зафіксували 50 правопорушень, які пов’язані з незаконним збиранням, перевезенням та реалізацією рідкісних рослин. Любителів первоцвітів чекає штраф до 1700 гривень.

Як повідомляють у відділі комунікацій ГУ Нацполіції Вінниччини, мета програми превентивних заходів «Першоцвіт» є захист рослин, занесених до Червоної книги України. Шукатимуть порушників правоохоронці до кінця травня.

Варто нагадати, що первоцвіти – це дикорослі види рослин, які квітнуть наприкінці зими та на початку весни. Серед них не лише підсніжники та проліски, а й крокуси, сон-трава, черемша, дикі тюльпани, цикламени, білоцвіти та багато інших. Всі вони охороняються або Червоною книгою України, або регіональними «червоними» списками. Також подібний статус надає Червона книга Міжнародного союзу охорони природи. Масова торгівля цими квітами призводить до їх зникнення у природі. 

Згідно чинного законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин, громадяни порушують закони України: „Про рослинний світ” „Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про Червону Книгу України”. Згідно ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами, порушниками вважаються всі, хто збирає, перевозить, продає або купує первоцвіти. За кожен екземпляр рослин, занесених до Червоної книги України, залежно від виду, передбачається штраф у розмірі від 90 до 150 гривень.