«Працюємо максимально відкрито»: як у Держгеокадастрі Вінниччини реагують на звернення громадян та які послуги надають через Інтернет

Новини Вінниці / «Працюємо максимально відкрито»: як у Держгеокадастрі Вінниччини реагують на звернення громадян та які послуги надають через Інтернет

Питання земельних відносин на Вінниччині залишаються серед найактуальніших. Оскільки законодавство та інші нормативні акти у цій сфері часто змінюються, тому без консультацій із фахівцями не обійтись. Лише за пів року до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області звернулось 765 фізичних та юридичних осіб.

Питання земельних відносин на Вінниччині залишаються серед найактуальніших. Оскільки законодавство та інші нормативні акти у цій сфері часто змінюються, тому без консультацій із фахівцями не обійтись. Лише за пів року до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області звернулось 765 фізичних та юридичних осіб.   

Крім того, фахівці Держгеокадастру на Вінниччині постійно оприлюднюють матеріали про роботу управління та новації в земельному законодавстві у засобах масової інформації. 

«Ми працюємо максимально відкрито і прозоро. Висвітлюються питання стосовно нового в земельному законодавстві, реалізації права власності на земельні ділянки, проведення земельних торгів (аукціонів), результати проведення заходів державного контролю за використанням та охороною земель, тощо. З початку 2019 року було оприлюднено 160 матеріалів про результати роботи Головного управління. З них, в друкованих виданнях - близько 12 статей з питань земельних відносин та коментарів, які були надані фаховими спеціалістами. Інші статті розміщені на офіційних сайтах Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, Вінницької облдержадміністрації та інших джерелах», - повідомляють в ГУ Держгеокадастру.

А ще люди особисто звертаються до Головного управління з питаннями та пропозиціями. Лише протягом першого півріччя до Головного управління звернулися 765 громадян та юридичних осіб.

«Серед усіх звернень: 18 надійшли з "Гарячої лінії" Голови Держгеокадастру; 137 - з Урядової гарячої лінії; 407- надійшли від громадян безпосередньо до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області; 203 - звернення громадян, які надійшли на особистому прийомі громадян. У Головному управлінні керівництвом проводяться прийоми громадян - як особисті, так і виїзні. У поточному році їх було 50. За результатами розгляду порушених питань громадянам надавались фахові консультації. Із 203-х порушених питань: 153 було вирішено позитивно, по решті надано фахові роз’яснення», - йдеться у повідомленні ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області.

Звертатися до відомства можна й в онлайн-режимі. Серед послуг, які можна отримати через Інтернет - замовлення витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Це – документ, необхідний для здійснення операцій із землею (купівля-продаж, дарування, оренда, спадкування тощо). Щоб оформити замовлення треба лише обрати потрібну земельну ділянку, заповнити запит та оплатити послугу онлайн. Повідомлення про готовність документу буде надіслано на електрону пошту. Забрати вже виготовлений витяг можна у найближчому ЦНАПі, обраному користувачем.

Замовити в режимі онлайн можна також витяг про нормативну грошову оцінку землі. Такі відомості необхідні при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них. Для замовлення витягу потрібно на публічній кадастровій карті знайти за кадастровим номером необхідну ділянку та натиснути на функцію замовлення послуги. Послуга надається безкоштовно.

Нотаріуси можуть підключитися до Державного земельного кадастру. Це дозволить їм наряду з кадастровими реєстраторами надавати громадянам витяги про земельні ділянки, необхідні для здійснення земельних угод. Після виконання технічних вимог підключення нотаріуса до Державного земельного кадастру здійснюється протягом одного робочого дня.