Пральний порошок чи щось гірше? Як екологи пояснюють піну на річці Південний Буг у Вінниці (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Пральний порошок чи щось гірше? Як екологи пояснюють піну на річці Південний Буг у Вінниці (ФОТО, ВІДЕО)

Вінничанин Роман Ворона виклав у мережі фото, що збентежили вінничан: вода у річці Південний Буг поблизу пляжу «Хімік» була вкрита піною жовто-коричневих відтінків.

Вінничанин Роман Ворона виклав у мережі фото, що збентежили вінничан: вода у річці Південний Буг поблизу пляжу «Хімік» була вкрита піною жовто-коричневих відтінків.

Поки санепідслужба проводить дослідження взятих проб води, мешканці міста висувають власні припущення стосовно того, хто і яким чином забруднив Буг. А в тому, що піна – результат саме забруднення, люди не сумніваються. Не знають лише, наскільки це небезпечно.

«Те, що зараз відбувається з водою у Вінниці і в Україні взагалі, це катастрофа. Найбільш вірогідно, що це можуть бути реактивні речовини, які скидаються в річку, - сказав у коментарі телеканалу «Вінниччина» кандидат біологічних наук, завідувач кафедри зоології та екології ДонНУ імені Василя Стуса Едуард Кавун. - Насамперед це можуть бути залишки пральних порошків. Вони містять поверхнево активні речовини, що генерують піну. Це говорить про те, що вода занадто забруднена, не здатна самоочищуватися і це – суттєва загроза для здоров’я людей».

Спростовують версію еколога у басейновому управлінні річки Південний Буг, там теж взяли проби води для досліджень у власній лабораторії. Кажуть, що піна від порошків мала б інший вигляд та структуру. Але назвати походження піни в басейновому управлінні не можуть, бо не мають спецобладнання. Втім стверджують, що перевищень гранично допустимих концентратів шкідливих речовин у воді немає.

Наразі піна в річці зникла, але чи означає це, що разом з нею зникли й проблеми?

Фото зі сторінки Романа Ворони

Відео – ТРК «Вінниччина»

Новини Вінниці / Пральний порошок чи щось гірше? Як екологи пояснюють піну на річці Південний Буг у Вінниці (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Пральний порошок чи щось гірше? Як екологи пояснюють піну на річці Південний Буг у Вінниці (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Пральний порошок чи щось гірше? Як екологи пояснюють піну на річці Південний Буг у Вінниці (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Пральний порошок чи щось гірше? Як екологи пояснюють піну на річці Південний Буг у Вінниці (ФОТО, ВІДЕО)
Сергій Маламура

25 березня, 2019