Постановку із ТОП-10 опер світу готує для вінничан режисер Влад Троїцький на AIR ГОГОЛЬFEST (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Постановку із ТОП-10 опер світу готує для вінничан режисер Влад Троїцький на AIR ГОГОЛЬFEST (ВІДЕО)

18-20 жовтня у Вінниці на території заводу «Кристал» уже вдруге пройде міжнародний фестиваль сучасного мистецтва AIR ГОГОЛЬFEST. Але якщо торік тут проводили своєрідний «тизер», то цього року фестиваль буде повномасштабним. Організатори готують для відвідувачів насичену програму та спецподію - оперу-реквієм IYOV від режисера Влада Троїцького.

18-20 жовтня у Вінниці на території заводу «Кристал» уже вдруге пройде міжнародний фестиваль сучасного мистецтва AIR ГОГОЛЬFEST. Але якщо торік тут проводили своєрідний «тизер», то цього року фестиваль буде повномасштабним. Організатори готують для відвідувачів насичену програму та спецподію  - оперу-реквієм IYOV від режисера Влада Троїцького.

За словами директора фестивалю Максима Демського, темою AIR ГОГОЛЬFEST буде екологія та захист довкілля.  

"Ми робимо уже триденний повноцінний фестиваль із серйозною спецподією – оперою IYOV режисера Влада Троїцького за участі музично-театральної формації NOVA OPERA. Ця постановка торік увійшла до ТОП-10 опер світу. На жаль, не багато людей на неї зможуть потрапити, кількість місць там буде обмежена – до 150. Тому охочим потрібно буде наперед зареєструватися на наших сторінках у соцмережах", - розповів Максим Демський.   

Особливо цікавою обіцяє бути театральна програма фестивалю, каже її куратор актор Андрій Палатний:

«Це буде дійсно щось. На відміну від минулого року, ми повністю змінюємо формат: ставимо дві сцени а, можливо, навіть три, на яких будуть нон-стоп відбуватися театральні вистави. Їх буде не три, як торік, а щонайменше шість».

Родзинками театральної програми мають стати постановки німецького та швейцарського театрів, українського незалежного театру. Залучатимуть і місцеві театри та студії.

Фестиваль також включатиме візуальну, музичну, освітню та дитячу програми. Стосовно хедлайнерів музичної частини, то організатори, поки що, тримають інтригу. Але кажуть, що це будуть відомі гурти із Британії та Румунії, а також українські виконавці.  

На проведення фестивалю вінницький благодійний фонд «Подільська громада» виграв грант у розмірі близько 2,5 млн гривень. Ще до 1 мільйона додає мерія. Але це, кажуть організатори, набагато менше суми, у яку обійдеться проведення AIR ГОГОЛЬFEST. Тому природно, що вхід на фест буде платним, але ціна квитка, зважаючи на рівень виконавців та постановок, буде доволі «демократична» - 100 гривень.

«Міська рада підтримує усі цікаві ініціативи та ідеї, які роблять місто кращими. Той тизер, який був минулого року, показав, що у Вінниці є попит на такі фестивалі, є люди, які цим цікавляться – тоді впродовж двох днів фестиваль відвідало понад 7 тисяч людей», - зазначає заступник директора департаменту культури міської ради Ольга Дернова.

Сергій Маламура

9 вересня, 2019