Постачальниця «золотих» яєць і гречки для ЗСУ придбала декілька готелів у Хорватії за близько 10 млн євро

Новини Вінниці / Постачальниця «золотих» яєць і гречки для ЗСУ придбала декілька готелів у Хорватії за близько 10 млн євро

Постачальниця харчів для військових України Тетяна Глиняна з Білої Церкви виявилась власницею чотирьох готелів у курортному місті Хорватії Спліт.

Про це йдеться у розслідуванні Артема Ільїна у «НВ Бізнес».

Як зазначається, співрозмовник «НВ Бізнес», який ознайомлений з готельним бізнесом у місті Спліт (друге за розмірами у Хорватії, курорт на Адріатичному морі) повідомив про те, що як мінімум 3 готелі у місті належать українці Тетяні Глиняній. 

За даними місцевого бізнес-реєстру встановили, що з осені 2023 року пані Глиняна стала бенефіціаром компаній «Zen Adria d.o.o.», «Pigment d.o.o.», «Mimoza d.o.o.». А у ще одній фірмі «Nazarii d.o.o.» вона стала засновницею у 2016 році. Місце реєстрації «Nazarii d.o.o.» у Брелі, яке скоріше за все, також є місцем реєстрації особисто Тетяни Глиняної. Саме ця адреса вказана в одному з хорватських реєстрів.

Таким чином ці компанії володіють готелями:

  • Бутік-готель Mirari має 18 кімнат, ресторан та басейн на даху.
  • Готель Ora категорії 4* має 24 номери, ресторан та конгрес-центр на 50 осіб.
  • Бутік-готель Luxe категорії 4* має 30 номерів, ресторан, СПА-центр та конференц-кімнату на 8 осіб.
  • Готель Posh категорії 5* має 6 апартаментів, басейн на даху, СПА-центр.

За оцінками, для купівлі цих готелів знадобиться понад €10 млн.

Співрозмовники NV Бізнес зазначають, що у 2023-му у готелі Mirari була проведена реновація. Також біля нього ведуться будівельні роботи.

Про Тетяну Глиняну відомо, що вона особисто була засновницею у компаніях з так званої «білоцерківської групи», що у різний час були, або є великим постачальниками харчів для військових. Це ТОВ «Преміум компані», ТОВ «Візит», ТОВ «Укрпродакорд ВР» та ТОВ «Гранд консалт».

Ціни харчів «Гранд консалту» в актуальних контрактах з Міноборони, як вважають, дуже завищені. Наприклад, в контракті, що діяв у другому півріччі 2023 року, звичайна гречка коштувала 66 гривень за кілограм (тоді як у роздріб її купляли по 25-40 грн). А в контракті на перші три місяці 2024 року гречка коштує 50 грн за кілограм (у роздріб мережі пропонують по 23-25 грн).

За даними Держстату, роздрібні ціни на гречку у цей період постійно були у півтора-два рази меншими. У липні гречка коштувала 48 грн, під кінець року ціна опустилась до 32 грн. 

Також до складу «білоцерківської групи» відносяться інші юрособи, зареєстровані на інших фізосіб. У тому числі ТОВ «Актив компані», який належить бізнес-партнеру онука Тетяни, Назарія Березюка, Олександру Дмитревичу.

ТОВ «Актив компані» наприкінці 2022 року отримало найдорожчий підряд Міноборони вартістю 13,16 млрд грн з яйцями по 17 гривень за штуку і картоплею по 22 грн.

За даними «Наших грошей», справа НАБУ по контрактам Міноборони з завищеними цінами під час війни наразі далека від завершення. Досудове розслідування може бути завершене і під кінець 2024 року. Втім, змінена верхівка міністерства на чолі з Олексієм Резніковим.

До речі, у 2015 році Тетяна Глиняна та її зять Руслан Березюк фігурували у справі про хабар полковнику Нацгвардії за сприяння перемозі у тендері по консервам за 10% від суми контракту. Але тоді Глиняна взагалі не потрапила у вирок, а її зятя Руслана Березюка засудили до незначного умовного терміну.