«Полинове дитинство» на лінії фронту демонструють на фотовиставці у Вінниці (ФОТО)

Новини Вінниці / «Полинове дитинство» на лінії фронту демонструють на фотовиставці у Вінниці  (ФОТО)

1 червня, у День захисту дітей, у Вінниці в Донецькому національному університеті імені Василя Стуса у рамках проекту «Життя на нулі» відкрили виставку «Полинове дитинство». Це – добірка із 35 світлин військового репортера, журналіста «Радіо Свобода» Андрія Дубчака про дітей Донбасу та середовище, у якому проходить їхнє дитинство.

1 червня, у День захисту дітей, у Вінниці в Донецькому національному університеті імені Василя Стуса у рамках проекту «Життя на нулі» відкрили виставку «Полинове дитинство». Це – добірка із  35 світлин військового репортера, журналіста «Радіо Свобода» Андрія Дубчака про дітей Донбасу та середовище, у якому проходить їхнє дитинство.

«Виставка неспеціалізована. Це набір фотографій, які зроблені під час подорожі лінією конфлікту. Триває війна, війна інформаційна, війна військова, і від цієї війни страждають цивільні люди і серед них – діти. Виставка створювалася впродовж двох років. На фотографіях представлена вся лінія конфлікту, починаючи зі Станиці Луганської, на фото є Тьохізбенка, Щастя, Авдіївка, Широкине, Водяне, Опитне, Піски, Гранітне та інші населені пункти. На цій виставці є особлива фотографія, яка мені дорога. На ній зображена дівчинка, Настя Пуговка, яка є сиротою. Після початку конфлікту загинула її мама, від осколкових поранень помер її дід. Вона зараз живе у своєї бабусі у селі Водяне, під Пісками, за декілька кілометрів від лінії фронту. Там постійно чути позиційні бої. Дівчинка має психологічну травму. І з цієї фотографії у 2017 році почалася моя допомога Насті. Саме ця фотографія привернула увагу французьких волонтерів, які приїздили в Україну, а згодом допомагали Насті та іншим дітям на лінії конфлікту»», - розповідає автор експозиції.

За словами куратори проекту «Життя на нулі» Інни Єрмакової, мета виставки – показати у яких умови, у яких проходить дитинство біля лінії фронту, і жодним чином не маніпулювати почуттями:

«Намагалися показати середовище, у якому ці діти зростають. Важливе усвідомлення, що для нас, дорослих, 1-2-3-5 років – це один вимір часу, а для дитини 5 років дитинства – це ціле життя. А кажуть, що всі наші травми, всі рефлексії – з дитинства. Якраз діти є заручниками, бо це не їхній вибір, вони змушені там бути».

Експозицію, кажуть організатори, планують продемонструвати й в інших регіонах України. Не виключають й виставок за кордоном.

Новини Вінниці / «Полинове дитинство» на лінії фронту демонструють на фотовиставці у Вінниці  (ФОТО) Новини Вінниці / «Полинове дитинство» на лінії фронту демонструють на фотовиставці у Вінниці  (ФОТО) Новини Вінниці / «Полинове дитинство» на лінії фронту демонструють на фотовиставці у Вінниці  (ФОТО) Новини Вінниці / «Полинове дитинство» на лінії фронту демонструють на фотовиставці у Вінниці  (ФОТО) Новини Вінниці / «Полинове дитинство» на лінії фронту демонструють на фотовиставці у Вінниці  (ФОТО) Новини Вінниці / «Полинове дитинство» на лінії фронту демонструють на фотовиставці у Вінниці  (ФОТО)
Сергій Маламура

2 червня, 2019