Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)

Погруддя Василя Стуса сьогодні урочисто відкрили у Вінниці в холі головного корпусу Донецького національного університету, який носить ім’я відомого поета та дисидента. Свого часу уродженець Вінниччини Василь Стус навчався в Донецьку у тамтешньому університеті.

Погруддя Василя Стуса сьогодні, 3 вересня, урочисто відкрили у Вінниці в холі головного корпусу Донецького національного університету, який носить ім’я відомого поета та дисидента. Свого часу уродженець Вінниччини Василь Стус навчався в Донецьку у тамтешньому університеті.

Викладачі вишу розповідають, що для вшанування пам’яті поета в Донецьку на корпусі філологічного факультету також було відкрито барельєф пам’яті відомого українця. Але нинішня окупаційна адміністрація його, звісно ж, знесла… Втім, співробітники та студенти ДонНУ вірять: після повернення до вже українського Донецька там обов’язково з’явиться величний пам’ятник Василю Стусу.  

Погруддя, встановлене у Вінниці, створив відомий скульптор Анатолій Бурдейний – автор пам’ятника Стусові на площі біля «Книжки», названій його ім’ям. Під погруддям – знана цитата поета: «Народе мій, до тебе я ще верну…».

Обійшлося погруддя університету у 40 тисяч гривень, каже ректор вишу Роман Гринюк. Кошти виділила університетська профспілка.

«У 2016 році колектив університету прийняв рішення носити ім’я незламного поета, Героя України Василя Стуса. Ми шукали майстра, який зумів би увічнити поета в університеті і звернули увагу на скульптора, автора великого пам’ятника Василю Стусу у Вінниці на однойменній площі Анатолія Бурдейного. Він залюбки погодився зробити таку скульптуру», - розповів Роман Гринюк.

На урочистому відкритті погруддя про зв’язок Василя Стуса та Донецького національного університету, про те, як вшановували пам’ять поета в Донецьку, про плани увічнення ім’я Стуса після вигнання окупаційних військ з Донбасу розповідали викладачі вишу, студенти читали поезію Василя Стуса, виступив вокально-інструментальний ансамбль «Оберіг».

Нагадаємо, у Вінниці 30 серпня провели допрем’єрний показ фільму про Василя Стуса – «Заборонений», який стартує у прокаті 5 вересня.

Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Погруддя Стуса відкрили у ДонНУ у Вінниці. Колектив сподівається на великий пам’ятник поету в звільненому Донецьку (ФОТО, ВІДЕО)
Сергій Маламура

3 вересня, 2019