Подробиці гучної «будівельної» справи у Вінниці. Що намагаються довести у ГПУ обшуками у депутатів Задорожнюка та Дана?

Новини Вінниці / Подробиці гучної «будівельної» справи у Вінниці. Що намагаються довести у ГПУ обшуками у депутатів Задорожнюка та Дана?

Ранок 30 жовтня для деяких вінничан розпочався бурхливо. Слідчий Генпрокуратури з оперативниками місцевого управління СБУ провели обшуки у будинку депутата Вінницької міськради Павла Задорожнюка та квартирі його друга, партнера та колеги по дипкорпусу Олександра Дана. Більш «показовим» виявився обшук приміщення офісу та громадської приймальні П. Задорожнюка у самісінькому центрі Вінниці. Хоча «дії» силовиків пов’язані з розслідуванням «будівельної» справи та нібито несплати великої суми податків, але офіційно про це вказують.

Ранок 30 жовтня для деяких вінничан розпочався бурхливо. Слідчий Генпрокуратури з оперативниками місцевого управління СБУ провели обшуки у будинку депутата Вінницької міськради Павла Задорожнюка та квартирі його друга, партнера та колеги по депкорпусу Олександра Дана. Більш «показовим» виявився обшук приміщення офісу та громадської приймальні П. Задорожнюка у самісінькому центрі Вінниці. «Дії» силовиків пов’язані з розслідуванням «будівельної» справи та нібито несплати великої суми податків, але офіційно про це вказують.

Ранковий драйв

Після 10 години вінницькі журналісти дізналися про обшук в офісі Павла Задорожнюка та те, що силовики «увійшли» у приміщення через вікно. Втім, чергування під сходами задля з’ясування того, що відбувається в середині виявилося фактично марним. Одного разу журналістам вдалося з адвокатами Павла Миколайовича пройти до холу офісу, але пресу швиденько виставили за двері, пояснивши, що «слідчі дії проводить ГПУ».

Можна лише здогадуватися, що певному колу осіб було чудово відомо, що відбувається, але журналістам казали дочекатися спочатку офіційного роз’яснення, яке готується, а потім вислухати коментар Юрія Зажирко, депутата міськради та адвоката П. Задорожнюка.  

«Близько 7.00 невідомі особи почали намагатися перелізти через паркан до будинку Павла Задорожнюка. Він вийшов у спідньому. Коли дізнався, пояснив, що коли прибуде адвокат, вони зможуть проводити обшук. З явним та цинічним порушенням прав людини, приниження його гідності, вони (силовики, прим. авт.) розпочали обшук», - пояснив Юрій Зажирко.

Він підтвердив, що зранку 30 жовтня обшуки проводилися також у помешканні депутата Олександра Дана. До речі, він сам зранку спілкувався з журналістами, але запевняв, що нічого не знає… І не обмовився словом про обшук.

Обшуки помешкань були «швидкими». Вони зайняли кілька годин. А потім силовики «завітали» до будинку № 6 на вул. Пушкіна, де знаходиться офіс та приймальня П. Задорожнюка. Обшук в офісі тривав значно довше.

Показова акція

«Обшуки відбувалися за поданням слідчого ГПУ по ухвалі Печерського суду Києва… Це були кримінальний наїзд, маскі-шоу… Залізли до громадської приймальні депутата через вікно. Безпосередньо залазив слідчий, який потім це заперечив. Людина, яка перебувала всередині пояснила, що слід зачекати власника з адвокатом. Але слідчий не реагував. Йому було відомо, що власник зайнятий і протягом кількох годин приїде», - пояснив адвокат.

За його словами, обшук розпочався з перегортання документів без власника.

«Як з’ясувалося, в ухвалі суду була зазначена зовсім інша адреса (вул. Пушкіна, 6, а формально офіс депутата зареєстрований за будинком 6/1, - прим.  авт.) і зовсім іншого власника приміщення. Тому, все що зроблено є протиправним. Після аргументованих заперечень і вимог зупинити, вони на жаль не були зупинені. Після активної участі багатьох адвокатів, вони змушені були припинити дії та залишити приміщення. Це відбулося після того, як визивалася служба Держохорони, прибула слідчо-оперативна група», - зазначив Ю. Зажирко.

Як досвідчений юрист він перелічив кілька суттєвих порушень процесуальних норм, які дозоляють у майбутньому оскаржити будь-які матеріали з обшуку.

«Аналізуючи, як це відбувалося, та обставини,  на підставі яких проводилися обшуки, в мене склалося враження, що працівники правоохоронних органів розуміли, що вони нічого не знайдуть, і нічого не знайшли. Нічого не вилучили», - розповів адвокат.

Він відмовившся пояснювати, за якою статтею відкрито кримінальне провадження, що призвело об обшуків.

«Це таємниця слідства. Мова йде про якісь господарські відносини певних організацій. Докази не можуть братися до уваги, оскільки ці особи взагалі не причетні до цих організацій», - пояснив він, додавши, що має підстави позиватися до силовиків через масові порушення процедури.

Також під час його спілкування з журналістами мова йшла про те, що в «операції» приймали участь співробітники УСБУ у Вінницькій області, які, як підтвердив Ю. Зажирко, раніше працювали на Луганщині. Звісно, це не принципово. Дивує лише збіг. Лише 26 жовтня керівником управління Служби Безпеки призначено луганчанина Олега Зозулю, який протягом року працював заступником начальника на Вінниччині. Крім цього, адвокат зазначив, що події 30 жовтня можуть розцінюватися як спроба тиску на окремих депутатів та депкорпус загалом.

За лаштунками

З власних джерел NaПарижі відомо, що насправді обшук в офісі не був несподіванкою. Кілька місяців тому у Генпрокуратурі відкрили кримінальне провадження щодо вінницьких забудовників, яких вважають причетними до схем ухиляння від податків. Зазначимо, з 2014 року у Вінниці більшість житла будується за умовно кажучи схемою «Набережного кварталу».

Її авторами вважаються жителі Хмельницької області, які першими запропонували більш дешеві квартири, що будувалися «кооперативним» методом. Тобто замовниками будівництва житла є саме майбутні мешканці, а не компанія, яка безпосередньо виконує роботи. Таким чином вдається економити на сплаті ЄСВ та інших податків. Останні роки цей механізм активно стали залучати вінничани.

Тепер у Вінниці більшість житлового фонду будується саме за цією схемою. Подейкують, що лише до частини будинків мають відношення підприємці з сусідньої області, а переважно будівництво курують відомі вінницькі підприємці. Але це чутки. Офіційно їхні прізвища не фігурують навіть у компаніях, які майбутні мешканці винаймають для будівельних робіт.

Слід додати, що така мінімізація не заборонена вітчизняним законодавством, хоча, звісно, до бюджету не потрапляють мільйони гривень. Принаймні у ГПУ акцентують увагу саме на збитках.

Слідчі дії щодо декількох відомих вінничан розпочалися давно. Їх визивали до слідчого у Київ і Вінницю, вони надавали пояснення. Але це не афішувалося. В рамках провадження, можна припустити, що виникла потреба в обшуку. Чомусь здається, що, мабуть, фігуранти раніше прорахували такий варіант і були до цього «юридично готові», тому не варто сподіватися, що в приміщення депутатської приймальні та офісі Павла Задорожнюка, а також помешканнях, залишалося щось суттєво по справі…  

Серед вінницьких депутатів існує думка, що у ГПУ пробують довести, що всесильні і міськрада має бути керованою. Можливо, вони перебільшують, і такої думки дотримуються лише окремі співробітники силових відомств.  

Олег Верлан

30 жовтня, 2018