Подільський нагрудник визнали культурною спадщиною (ФОТО)

Новини Вінниці / Подільський нагрудник визнали культурною спадщиною (ФОТО)

До Вінницького обласного переліку культурної спадщини внесено нагрудник. Це елемент традиційного жіночого вбрання у Бершадському і Чечельницькому районах. Нагрудники носять дівчата та заміжні жінки, незалежно від віку, соціального та матеріального становища.

До Вінницького обласного переліку культурної спадщини внесено нагрудник. Це елемент традиційного жіночого вбрання у Бершадському і Чечельницькому районах. Нагрудники носять дівчата та заміжні жінки, незалежно від віку, соціального та матеріального становища.

Для внесення у перелік нагрудник документи підготували у ГО «Етномайстерня Коло».

У поясненні вказується, що нагрудники поширені серед жінок сіл Бондурівка, Каташин, Рогізка Чечельницького району та Бирлівка, Війтівка, П’ятківка Бершадського району Вінницької області. 

«Він шиється з суцільного прямокутного шматка тканини (вовна, бавовна) з кількома защипами: поздовжніми зверху та поперечними внизу. Зверху нагрудник фіксується двома зав’язками навколо шиї, на поясі використовуються 2 варіанти: суцільний пояс досить вільного розташування, пришитий до основи нагрудника з двох боків (Бондурівка, Каташин, Рогізка) та зав'язаний пояс ззаду на зразок фартуха (П'ятківка, Війтівка, Бирлівка, Рогізка)», - зазначається у дописі.

Відмінність нагрудника у тому, що він не виконує функції фартуха, не є елементом одягу «для роботи» і, як правило, його носять без фартуха. Нагрудник одягають як до спідниці, так і до обгортки.

«Кольорова гама: темно-зелений, темно-синій, темно-фіолетовий, коричневий, чорний, червоний. Часто − в дрібну квіточку, дрібну смужку чи горошок, клітинку. Можуть бути оздоблені мереживом, багатьма защіпами, рідко − тонкими смужками оксамиту», - вказується у дописі.

Назва «фартух» зафіксована в селах Бирлівка, Війтівка та П'ятківка Бершадського району.
На сьогодні на багаточисельних виступах у своїх громадах, у Вінницькій області, в Україні та за кордоном елемент популяризують учасниці народного аматорського фольклорного колективу «Чарівниця» Каташинського СБК, народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу «Рогізяночка» Рогізківського СБК Чечельницького району; учасниці народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу «П’ятківчанка» П’ятківського СБК, народного аматорського фольклорного колективу «Берегиня» Бирлівського СБК Бершадського району, ГО «Етномайстреня Коло» (м.Вінниця).

Новини Вінниці / Подільський нагрудник визнали культурною спадщиною (ФОТО)Новини Вінниці / Подільський нагрудник визнали культурною спадщиною (ФОТО)Новини Вінниці / Подільський нагрудник визнали культурною спадщиною (ФОТО)