«Початок епохи бідності» і «трансформація»: Вінницька облрада ухвалила бюджет

Новини Вінниці / «Початок епохи бідності» і «трансформація»: Вінницька облрада ухвалила бюджет

Сьогодні, 17 грудня, депутати Вінницької обласної ради ухвалили бюджет на наступний 2020 рік. Найважливіше питання «життєдіяльності області» депутати Вінниччині винесли на початок сесії, тож встигли не лише проголосувати «за бюджет», але й детально обговорити його.

Сьогодні, 17 грудня, депутати Вінницької обласної ради ухвалили бюджет на наступний 2020 рік. Найважливіше питання «життєдіяльності області» депутати Вінниччині винесли на початок сесії, тож встигли не лише проголосувати «за бюджет», але й детально обговорити його.

Презентував бюджет Директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Микола Копачевський, він доповів про основні показники та відповів на запитання депутатів.

Жваву участь в обговоренні обласного бюджету взяли депутати Олексій Фурман, Людмила Станіславенко, Олександр Масленніков, Андрій Мельник, Ярослав Хребтій, Жанна Дмитренко, Тетяна Редько, Микола Вінничук, Тетяна Антонець, Леонід Галушко, Юрій Семенюк, Володимир Крисько, Сергій Кривешко, Володимир Барцьось, Сергій Стаднік, Олег Легеза, Євген Власюк і Людмила Головашич.

Зазначимо, що виступаючі оцінили «кошторис  2020» , як «складний», «найгірший за усі 5 років цієї каденції». Правда, були і доволі радикальні оцінки. Зокрема, депутат Олег Легеза, зазначив, що бюджет можна оцінити «скоріше, як початок епохи бідності, ніж її кінець».

Риску під дискусією поставив голова Вінницької ОДА Владислав Скальський. Він зазначив, що бюджет наступного року можна назвати «трансформаційним», адже реформа децентралізації завершується, тож повноваження і гроші (мова йшла про 100%-е створення спроможних громад – ред.) будуть передані на місця, і громади будуть ними розпоряджатися.

Зупинимся на конкретних цифрах, щоб зрозуміти, на що мешканці Вінниччини можуть розраховувати у 2020-му.

Перш за все, бюджет враховує мінімальну заробітну плату в розмірі 4 723 грн., тобто економісти заклали, а депутати проголосували кошти на підвищення мінімальної заробітної платні, передбачене з 1 січня наступного року.

Також в обласному бюджеті заклали кошти на медицину, правда лише на перший квартал. Розрахувати кошторис на увесь рік неможливо, адже з 1 квітня 2020 року 27 обласних медичних закладів отримуватимуть гроші безпосередньо з Міністерства охорони здоров’я.

Така «трансформація», яка проводиться в рамках реформування вторинної та третинної ланки медицини залишить Віннччину без 307 млн грн додаткової освітньої та медичної дотації (нажаль, суму по медицині окремо не озвучили – ред.).

На думку фахівців, від цього в першу чергу найбільше постраждають місцеві бюджети. Чому саме місцеві? В них попросять кошти. 

«Доручити облдержадміністрації та обласній Раді звернутися до органів місцевого самоврядування, під час прийняття рішень про місцевий бюджет на наступний рік, передбачити субвенції на обласний бюджет щодо компенсації за надання соціальних послуг обласними закладами», - зауважив голова бюджетної комісії Геннадій Мазур.

Як і скільки виділять на місцях дізнаємось вже незабаром – до Нового року депутати районних рад мають прийняти місцеві кошториси.

Крім субвенції на медицину та освіту, область також не отримає 5 млрд грн субвенції соціального захисту.

Правда, ця сума піде «напряму» до отримувачів соціальних пільг. Зокрема, процес вже розпочався в нинішньому році – субсидії та пільги мешканці Вінничини вже отримують у відділеннях банків щомісячно (якщо написали відповідного листа в органи соцзахисту до 15 жовтня 2019 року) чи вже загальну суму в травні 2020 року (після закінчення опалювального сезону). Монетизовані таким чином пільги в будь-якому випадку використовуються для оплати житлово-комунальних послуг, тож чи в безготівковому вигляді чи готівковому, але вони знаходяться на рахунках мешканців області, а не в обласному бюджеті.

А це серйозний «удар». Сума 5 млрд. гривень, яка «пройде повз» обласний бюджет доволі значна. Вона власне навіть перевищує сам бюджет.

За словами Миколи Копачевського, «загалом дохідна частина становить понад 4 млрд 242 млн грн, у тому числі доходи загального фонду бюджету визначені у сумі 2 747 182 230 грн, доходи спеціального фонду бюджету у сумі 1 495 465 300  грн.

«Видаткова частина - становить понад 4 млрд 238 млн грн, у тому числі обсяг видатків загального фонду бюджету у сумі понад 2 млрд 726 млн грн та видатків спеціального фонду бюджету у сумі понад 1,5 млрд грн, з них бюджет розвитку у сумі 16 590 000 грн. В наступному році прогнозовані показники доходів загального фонду обласного бюджету на 2020 рік складають суму понад 1 млрд грн, що більше на 15,6% порівняно з очікуваними надходженнями за 2019 рік (з очікуваними, тому що рік ще не закінчився)», - зазначив М. Копачевський.

Зазначимо, що з огляду на те, що основним джерелом надходження - 86% бюджету - є податок на доходи фізичних осіб. Тож зростання мінімальної зарплати і дасть можливість збільшити надходження.

Але чи захочуть люди працювати за мінімалку?.. Не є секретом, що зі збільшенням цього критерію, зменшуються різні доплати, тому на доходах людей ріст стандарту не позначається. До речі, вже нині в медичних закладах спостерігають дефіцит кадрів, особливо медсестер та санітарок.

До того ж, якщо закладене зростання в наступному році прогнозуються на рівні 15,6%, то це дещо нижче ніж в нинішньому, яке в кращі місяці сягало 24%.

Звичайно, крім ПДФО, є і інші статті надходжень - це «10% податку на прибуток підприємств приватного сектору економіки, питома вага якого складає 7,9% обсягу доходів загального фонду, надходження рентної плати, плати за ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами та плати за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами, надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності».

З огляду на такі цифри депутати добре розуміють, що рік буде напруженим, тож 2 години, які тривало обговоренням були максимально конструктивними, майже без піару (що поробиш зовсім не можна), а голосування майже одностайним.

Марина Карабай

17 грудня, 2019