Підлітків-ромів на Вінниччині вчитимуть спілкуванню з поліцією

Новини Вінниці / Підлітків-ромів на Вінниччині вчитимуть спілкуванню з поліцією

У лютому-травні цього року в усіх областях України кваліфіковані тренери вчитимуть дітей із вразливих груп населення основам спілкування з поліцією. Майстер-класи проводитимуть 24 тренери у рамках проекту Асоціації українських моніторів з дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів. Під час запланованих заходів підлітки дізнаються про свої права , переглянуть 7-серійний анімаційний фільм «Ти і поліція». Також тренери організують круглі столи з представниками ювенальної превенції відділів Національної поліції України

У лютому-травні цього року в усіх областях України кваліфіковані тренери вчитимуть дітей із вразливих груп населення основам спілкування з поліцією. Майстер-класи проводитимуть 24 тренери у рамках проекту Асоціації  українських моніторів з дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів. Під час запланованих заходів підлітки дізнаються про свої права , переглянуть 7-серійний анімаційний фільм «Ти і поліція». Також тренери організують круглі столи з представниками ювенальної превенції відділів Національної поліції України

Готували тренерську команду до спілкування з дітьми цього місяця в Освітньому домі прав людини у Чернігові. У навчанні взяли участь регіональні координатори взаємодії з громадськістю Уповноваженого з прав людини, працівники соціальних служб, практичні психологи та співробітники бюро надання правової допомоги з усієї України.

Під час заходу представники патрульної поліції Катерина Белугіна та Дмитро Парвов вчили присутніх вирішувати проблеми, які можуть виникнути у неповнолітніх під час спілкування з поліцією, знаходити спільну мову з дітьми, які перебувають у конфлікті з законом. Учасники тренінгу обмінюватись  досвідом проведення правоосвітніх заходів для різної підліткової аудиторії.

У тренінгу взяла участь і співробітниця Піщанського бюро правової допомоги Тетяни Шубенко.  Вона повідомила, що планує на базі місцевої спеціалізованої школи-інтернату з порушеннями слуху та мови створити школу правової грамотності, тому постійно шукає нові ідеї, матеріали, методики викладання, а також партнерів, зокрема і серед поліціантів.

«Піщанський район знаходиться на кордоні з Республікою Молдова. У нас проживає багато молдован та представників ромської національності. З боку поліцейських часто трапляються випадки порушень прав неповнолітніх з цих національних меншин. Дітям необхідно пояснювати, як можна захистити себе правовим шляхом», – зазначила Тетяна.

Інформаційні матеріали для навчання підлітків  основам спілкування з поліцією знаходяться у відкритому доступі за  посиланням: https://goo.gl/ocp6MM

Проект «Підвищення рівня правоосвіти та здатності захищати власні права під час спілкування з поліцією» реалізує Асоціація УМДПЛ в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. 

Олеся РУЖИЦЬКА

Олег Верлан

30 січня, 2018