Під наглядом ОБСЄ: у Вінниці переселенці вийшли на мітинг під мерією, щоб вимагати землю під житло

Новини Вінниці / Під наглядом ОБСЄ: у Вінниці переселенці вийшли на мітинг під мерією, щоб вимагати землю під житло

Сьогодні, 3 травня, до сотні людей вийшли під вінницьку мерію на акцію протесту, яку офіційно анонсували внутрішньо переміщені особи, які проживають Вінниці. Від міської влади переселенці вимагали житла. Зокрема соціального, в якому б жили пенсіонери із Донбасу, які втекли від війни. А після того, як на Сході настане мир, і люди повернуться по своїх домівках, воно залишиться у власності міста.

Сьогодні, 3 травня, до сотні людей вийшло під Вінницьку мерію на акцію протесту, яку офіційно анонсували внутрішньо переміщені особи, що проживають у Вінниці.

Від міської влади переселенці вимагали житла. Зокрема соціального, в якому б жили пенсіонери із Донбасу, які втекли від війни. А після того, як на Сході настане мир, і люди повернуться по своїх домівках, воно залишиться у власності міста.

«Щодо проекту соціального житла. У Вінниці сьогодні 3200 пенсіонерів, які не мають можливості придбати житло і виживають на одну пенсію. Пропонуємо його (житло) будувати по типу малосімейок. Якщо є земля і ресурси, то це питання цілком під силу місцевій владі. Тим більше, що таке житло залишиться у власності міста», - говорить Юрій  Зиков, голова ГО «Спільна справа», переселенець із Горлівки.

Однак найбільше протестувальники хотіли зустрітися із вінницьким міським головою, аби взнати, чи буде виділена земельна ділянка під будівництво кооперативного житла для переселенців.

«На базі нашої ГО створений житлово-будівельний кооператив. Ми провели анкетуваня на предмт участі переселенців у житлових програмах і з’ясували, що 70 % сімей готові брати у них участь. І це спонукало нас звернутимся до місцевої влади. Але пробелема в тому, що переселенці нині "за бортом", ми платимо податки у місцеві скарбниці, але права голосу на місцевих виборах немає, тобто не є повноцінними жителями громади. Якби у нас було право голосу на місцевих виборах, то місцеві органи й були б зацікавлені в тому, щоб вирішити наші проблеми.

З 2016 року йде мова про виділення земельної ділянки на вулиці Зуліського. Але в силу різних обставин ситуація зайшла в глухий кут, і це змусило нас вийти на пікет. Люди підписують резолюції - одна буде на Кабмін, друга - на Вінницьку ОДА і Вінницьку міськраду. Нас півторамільйона в Україні, і чим більше це питаня наросатитиме, тим швидше нас почують», - розповів Юрій Зиков.

Сергій Моргунов із переселенцями сьогодні не зустрічався, так як перебуває у відрядженні. Натомість діалог із мітингувальниками спробувала налагодити заступник мера Галина Якубович. Щоправда, розмову з ініціативною групою важко назвати конструктивною. За круглим столом сторони просто озвучували свої позиції.

Та все ж в міській раді запевнили, що земля таки буде виділена, якщо буде інвестор для будівництва. При цьому, наголошують у мерії, мають бути гарантії з боку створеного житлового кооперативу переселенців, що грошей буде достатньо для того, аби повністю збудувати багатоповерхівки. 

«Питання земельної ділянки, і ми про це говорили під час зустірчі минулого четверга з представниками вашої організації, в стадії вирішення. Земельна ділянка під будівництво буде виділена. Але назвати конкретну дату не можу. Є певні процедури, в тому числі генеральне планування, громадські слухання. Міська рада гарантує, що у разі залучення коштів грантових організацій, різних фондів , які надають кошти під покращення  ситуації з внутрішньо переміщеними особами, земля буде. Ми не раз надавали гарантійні листи. Житлово-будівельний кооператив має дати гарантії, що будинок буде добудований. Адже є безліч прикладів того, як частину житла звели, а на закінчення грошей не вистачає і виводять людей під міську раду на мітинги, щоб влада винайшла кошти», - наголосила Галина Якубович.

Більше того, за її словами, міська влада не раз пропонувала переселенцям брати участь у програмі муніципального житла.

«Якщо створений житлово-будівельний кооператив сьогодні запевняє, що платоспроможний, то ми пропонуємо півбудинку, будинок у "Мініципальноу житлі", - вказала заступниця мєра.

До речі, переселенці не в захваті від цієї пропозиції, оскільки вважають, що у будинках, збудованих за цією програмою, житло коштує дорого. Вони сподіваются, на більш ліберальні ціни квадратних метрів та допомогу міського бюджету.  

«В міській раді на черзі знаходиться більше 3 тисяч осіб з числа інших соціальних категорій , які теж очікують житло. Тому міська влад зробила механізм муніципального житла для всіх однаковий, як для віінничан, так і інших громадян, які хочуть купувати жило в Вінниці. У ГО преселенців пропонували 30% першого внеску за таке житло надавати з місцевого бюджету. Тобто щоб для переселенців квартира коштувала 70% від ї вартості. Але в такому разі нас не зрозуміють вінничани. Через це протистояння в місті нікому не потрібно», - уточнила Галина Якубович.

Зазначимо, що без традиційних «ганьба» та «банду геть» мітинги у місті не відбуваються. Хоча переселенці заявили, що ці гасла кричали не вони, а вінничани. Варто зазначити, що серед протестувальників помітно було чимало знаних у Вінниці активістів різного політичного спрямування - жодним чином вони не мають відношення до ВПО. Цих містян можна бачити не багатьох акціях протесту і інших заходах. Наприклад, відомий "узник" Анатолій Чайка з "партії пенсіонерів" чи екс-нардеп Іван Бондарчук, якого ототожнюють з лівими силами. 

Зокрема, прийшли підтримати переселенців представники "Національного корпусу". Як зізначив представник Олександр Яремчук, вони долучилися аби "захистити учасників мирної акції".

«Нас запросила ГО «Спільна справа». За словами пана Юрія, була інформація, що під час акції мали бути провокації і напади невідомих осіб», - розповів Олександр Яремчук.

Цього разу обійшлося без провокацій .За винятком невеликого протистояння між сьогоднішніми активістами і муніципальною поліцією. Перші намагалися прорватися через турнікети, які встановлені у холі ради до керівництва міської ради. Ідею добитися зустрічі таким чином подали представники ГО «АвтоЄвроСила Вінниця».

На акцію вони прийшли підготовленними, взяли із собою навіть карімати, які вирішили постелити у раді.

По обіді протест завершився. Зі сторони за мітингом спостерінали представники ОБСЄ.