Під час зборів громади на Вінниччині, де селяни вирішили «перейти» до ПЦУ, прихильниця УПЦ МП агітувала російськими наративами

Новини Вінниці / Під час зборів громади на Вінниччині, де селяни вирішили «перейти» до ПЦУ, прихильниця УПЦ МП агітувала російськими наративами

Вчора, 11 червня, у селі Голодьки поблизу Хмільника відбулись збори, на яких обговорювався «вихід сільського храму з підпорядкування Української православної церкви (Московського патріархату) та воз'єднання з Православною церквою України». Віряни ідею підтримали, а от до храму їх не пустили.

Як повідомляють «Життєві обрії», на шкільному подвір'ї зібралось близько сотні людей.

«Ми прийшли на збори, бо не хочемо мати нічого спільного з росією. Погляньте, що творять російські нелюди - вбивають, катують і ґвалтують наших людей. Тому усе що пов'язано з росією повинно зникнути з нашого села і всієї України. Люди хочуть молитися українською мовою, за Україну, за її воїнство, за перемогу і мир», - сказала мешканка села Надія Євгеніївна.

Місцевий священик від УПЦ МП на збори не прийшов, але прислав своїх представників.

Першою до людей звернулася представниця Української православної церкви у єдності з Московським патріархатом. У своїй промові вона намагалась довести присутнім, що УПЦ не належить до Московського патріархату, але її намагання були марними. А фраза  проте, що Донецька область від'єдналася від України, викликала неабияке обурення у людей. Одразу зрозуміло, що це російський наратив, і якщо жінка його просуває, то питання до неї мають виникнути у відповідної спецслужби.

«Про яке від'єднання ви говорите? Це маніпуляція росіян, Донецька область не від'єднувалась від України її частину окупувала росія», - роздратовано заперечували люди.

До присутніх також звернувся благочинний храмів Хмільницького району ПЦУ Іван Пукас. Він закликав усіх до єдності.

«Якщо люди хочуть приєднатися до ПЦУ, двері наших храмів відкриті для всіх, у нас один Бог і Україна у нас одна», - зауважив благочинний.

Отець Іван також звернувся до представників УПЦ МП з пропозицією підтримати людей та разом з голодьківським батюшкою перейти до Православної церкви України, але відповіді на своє запрошення не отримав.

Далі питання «Про вихід сільського храму з підпорядкування Української православної церкви та воз'єднання з Православною церквою України» було поставлене на голосування та одноголосно підтримано учасниками зборів. Точніше представники священика УПЦ МП проігнорували процес.

По завершенню люди вирушили до церкви, аби передати місцевому священику рішення зборів та запропонувати приєднатися до ПЦУ, але ворота храму, за якими стояли прихожани УПЦ МП були зачинені на замок. На територію церкви людей не пустили, рішення зборів не взяли, пропозицію приєднатися до ПЦУ - не прийняли…

Тож тепер громади чекають тривалі судові «розборки» та доведення того, що мають право молитися у храмі.

Олег Верлан

12 червня, 2023