Перемога на Міжнародному ВІННИЦіЯнському кінофестивалі дісталася боснійцям, британцям та українцям

Новини Вінниці / Перемога на Міжнародному ВІННИЦіЯнському кінофестивалі дісталася боснійцям, британцям та українцям

Відзначення 655-річниці міста Вінниця розпочала з нагородження переможців ВІННИЦіЯнського фестивалю. Церемонія зібрала кілька сотень містян, які, крім перегляду короткометражок, отримали можливість зробити селфі із «зірками»-ведучими - Віктором Андрієнко, Яном Левінзоном, Євгеном Чепурняком, Олегом Філімоновим, Анатолієм Борсюком, Валерієм Чигляєвим та Сергієм Середою, а також Катериною Осадчою.

Відзначення 655-річниці міста Вінниця розпочала з нагородження переможців ВІННИЦіЯнського фестивалю. Церемонія зібрала кілька сотень містян, які, крім перегляду короткометражок, отримали можливість зробити селфі із «зірками»-ведучими - Віктором Андрієнко, Яном Левінзоном, Євгеном Чепурняком, Олегом Філімоновим, Анатолієм Борсюком, Валерієм Чигляєвим та Сергієм Середою, а також Катериною Осадчою. 

Ввечері 7 вересня у місті підвели підсумки 12-го Міжнародного ВІННИЦіЯнського фестивалю, у якому на участь надійшло більше ста робіт з України, Великобританії, Франції, США, Німеччини та Ізраїлю. До речі, географія учасників розширилися – вперше учасниками фестивалю пародій стали представники Боснії та Герцеговини. 

«Згадую, як 12 років тому, організатор фестивалю  Євген Майданик підійшов до мене і сказав, що потрібно створити такий фестиваль у Вінниці. Ми підтримали цю ідею, і сьогодні бачимо, як прогресує фестиваль. Його проведення стало чудовою традицією для міста.

Я завжди ставився з великою повагою до кінематографу і мені було прикро, коли український кінематограф був в занепаді. Торік та в цьому році ми зробили програми по підтримці українського кіно. В минулому році на виробництво українського кіно та серіалів було виділено 500 мільйонів гривень, в цьому – уже один мільярд. За цих кілька років ми дали можливість нашим талановитим акторам та режисерам створити 68 кінострічок різного формату.

Український кінематограф почав відроджуватись, і сьогодні ми бачимо на екранах українське кіно високої якості. Зараз у кіновиробництві є 80 проектів, які теж підтримуються державою і будуть зміцнювати нашу кіноіндустрію. Сьогодні українське кіно знають у світі», – сказав Володимир Гройсман. 

Голова Уряду зазначив, що для нього велика честь бути на відкритті фестивалю і приємно, що ведучою церемонії є саме Катерина Осадча: «Раніше з Катериною Осадчою ми не зустрічались, адже на «тусовки» я не ходжу і тому не було можливості познайомитись. Але я радий, що ви сьогодні у Вінниці!».

«Коли  починався цей фестиваль - ніхто не міг подумати, що він стане такою гарною традицією. В цьому році, на дванадцятий рік проведення фестивалю, Євген Майданик вирішив додати до нього «світськості» і запросив вести цей захід найвідомішу світську телеведучу країни Катерину Осадчу. Я маю надію, що ця традиція буде продовжуватись ще як мінімум наступних дванадцять років», – напівжартома-напівсерйозно запропонував ввести нову традицію кінофесту міський голова Сергій Моргунов.

На що сама пані Катерина так само неочікувано погодилась:  «Запрошуйте!».

«Ми у Вінниці любимо культуру, свою історію, пісні, кіно. Вже зняли два фільми: в минулому році була прем’єра першого, цьогоріч буде наступна прем’єра. Є наміри знімати фільми далі. А учасникам фестивалю бажаю створювати шедеври та перемагати!» – побажав Сергій Моргунов.

Зіркові гості вітали Вінницю з ювілейним Днем народження.

«У Вінниці постійно відбуваються позитивні зміни. У мене чудові враження як від міста, так і від людей, які тут живуть. До Дня народження я бажаю Вінниці продовжувати процвітати та радувати тих, хто сюди приїздить», – каже актор, режисер Євген Чепурняк.

Актор Ян Левінзон зізнався, що дуже любить Вінницю, і зараз місто «знаходиться у чудовому стані, воно дуже доглянуте і приємне». Відзначився комплементами і Анатолій Борсюк: «Мені тут подобається, я почуваюсь тут комфортно».

Всі, хто зібрався цього вечора біля сцени на майдані Незалежності, могли  подивитись кращі роботи, подані на фестиваль. Переможців, за традицією, нагородили статуетками у вигляді золотих літаючих слонів.

Перемогу у номінації «Шорт, побери» отримала робота з Боснії та Герцоговини від EtvoxFilm під назвою «Столик 7». У номінації «Анімація» літаючого слона отримав відеоролик «Дикий-дикий» від BirdBoxStudio – «Wildebeest» з Великобританії. Перше місце серед музичних кліпів посів ролик  з України від ВІА Кіп'яток - ВІП Тернопіль «Синя смужка». А у номінації «Реклама» перемогла стрічка від рекламної страхової компанії «Княжа».

Роботи, які увійшли до фіналу XII Міжнародного ВІННИЦіЯнського кінофестивалю можна переглянути на сайті  http://vinnician.org/.