Пенсії силовикам підняли, але мало, тому завтра вони все одно збираються на мітинг під ОДА

Новини Вінниці / Пенсії силовикам підняли, але мало, тому завтра вони все одно збираються на мітинг під ОДА

Аби підвищити пенсій 21,5 тисячі військовим пенсіонерам Вінниччини потрібно 32 мільйони гривень. В середньому пенсійні виплати силовиків збільшаться на півтори тисячі. Однак, як розповіла начальник головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака більших пенсій вінничани силових структур дочекаються за місяць, другий, адже лише процедура перегляду пенсій розпочнеться з 1 березня 2018 року.

Аби підвищити пенсії 21,5 тисячі військовим пенсіонерам Вінниччини, потрібно 32 мільйони гривень. В середньому пенсійні виплати силовиків збільшаться на півтори тисячі. Однак, як розповіла начальник головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака більших пенсій вінничани силових структур дочекаються за місяць-другий, адже процедура перегляду пенсій розпочнеться лише з 1 березня 2018 року.

"Постановою Уряду №103 "Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб" передбачено поетапне підвищення пенсій представникам силових структур починаючи з 1 січня 2018 року. Так, з 1 січня цього року, виплата перерахованих пенсій для силовиків, крім пенсіонерів МВС проводиться у розмірі 50% суми підвищення пенсії, визначеної станом на 01 березня 2018 року. Підвищення, додаткова пенсія, цільова грошова допомога, пенсії за особливі заслуги перед Україною, що визначені законом, нараховуються в повному розмір. А, починаючи з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року, – 75 % та з 1 січня 2020 року – 100%", - каже Олена Корчака.

Таким чином, наголошує чиновниця, за два роки військові пенсії зростуть щонайменше удвічі.

"Станом на 01.01.2018 року середня пенсія військових Вінницької області складає 2791,01 грн", - уточнила Олена Сергіївна.

Колишні міліціонери в більш вигідному становищі, адже з 1 січня 2018 року вони будуть отримувати нові, перераховані пенсії, а сума за попередній період їм буде виплачуватись частинами. Протягом 2019 року — щомісяця окремою сумою у розмірі 50% різниці між місячним розміром підвищеної пенсії та місячним розміром отриманої особою пенсії за період з 1 січня 2016 р. по 31грудня 2017 року. Починаючи з 2020 р. вони отримуватимуть 100 % різниці.

"Загалом пенсії будуть переглянуті для 14 силових відомств. Перерахунок буде здійснюватися на підставі довідок, наданих силовими структурами і не потребує додаткових звернень громадян до органів Пенсійного фонду", - уточнила Олена Корчака.

Не всі колишні силовики задоволені цим підвищенням. Приміром, військові вважають його несправедливим.

"Ми всі очікували, що буде перерахування по 704 постанові, тобто 100% перерахування.  А не поетапне, розтягнуте на  роки лише на 50%. Крім того, були однакові старти з усіх силових структур окрім СБУ щодо розміру пенсій. Сьогодні  ж міліція виграла в порівняні з військовими.  Наприклад, полковник ЗСУ , який стоїть на передовій і захищає Україну на 0-ій лінії буде отримувати за військове звання оклад менший ніж полковник поліції. В цьому сенсі ми не задоволені. Ми готові співпрацювати з урядом і добитися рівних прав", - заявив голова кординаційного комітеті ветеранських організацій силових структур у Вінницькій області Петро Канонік.

Відстоювати свої права збираються вже завтра на мітингу під приміщенням обласної адміністрації. Такі ж протести будуть по всій Україні.

"На мітингу будуть представники всіх силових структур. Вимоги вирівнювання соціальної справедливості, а також добиватимемося прискорення нарахування.  Не протягом трьох років, а раніше",- підкреслив Петро Канонік.