Отруєна земля. Як виглядають з повітря тростянецькі бардополя на Вінниччині (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Отруєна земля. Як виглядають з повітря тростянецькі бардополя на Вінниччині (ФОТО, ВІДЕО)

У Тростянці Вінницької області 20 листопада відбулося засідання чергової 35 сесії 7 скликання. В актовій залі місцевої музичної школи зібралися не лише депутати та активісти, а й представники приватної фірми, яка користується потужностями Тростянецького завода-банкрута для виробництва біоетанолу, чим забруднює, на думку мешканців селища, навколишнє середовище. Компанія шукала, яким чином отримати згоду на викиди чергової партії барди. Натомість місцева влада запропонувала утилізувати відходи та зайнятися упорядкуванням існуючих полів фільтрації.

У Тростянці Вінницької області 20 листопада відбулося засідання чергової 35 сесії селищної ради 7 скликання. В актовій залі місцевої музичної школи зібралися не лише депутати та активісти, а й представники приватної фірми, яка користується потужностями Тростянецького завода-банкрута для виробництва біоетанолу, чим забруднює, на думку мешканців селища, навколишнє середовище. Компанія шукала, яким чином отримати згоду на викиди чергової партії барди. Натомість місцева влада запропонувала утилізувати відходи та зайнятися упорядкуванням існуючих полів фільтрації.

Тема забруднення території поруч з Тростянцем та ситуації у селищі давно вже не є місцевою проблемою. Вона вийшла навіть за межі області. Скандалом обернулася видача департаментом АПК Вінницької ОДА паспорту на бардополя, що фактично призвело до подальшої роботи підприємства та орендарів його території.

Представники орендаря - ТОВ «Етернал Енерджи» на засіданні сесії шукали можливість знайти шляхи переробки 3,5 тисяч тонн меляси та ще скинути відходи. За словами селищної голови Людмили Червонецької, їм відмовили. Натомість «спиртовикам» запропонували виконати умови громади.

Підсумовуючи результати сесії селищної ради, можна зазначити, що депутатський корпус і місцеві активісти прийшли до висновку, що ДП «Тростянецький спиртовий завод» має здійснювати виробничу діяльність з дотриманням природоохоронного та екологічного законодавства, розробити детальний план заходів щодо утилізації відходів виробництва на полях фільтрації, а також припинити їх експлуатації та пересипати територію ґрунтом.

«Ми не проти інвестора, але у селищі просто неможливо жити. Немає чим дихати. На бардополях протягом трьох років накопичилося близько 100 тисяч тонн. Орендар хоче «додати». Ми не згодні», - пояснила NaПарижі Л. Червонецька.

Місцеві мешканці навіть показали, як виглядають ці поля «з висоти пташиного польоту». Такі «картини» притаманні територіям біля хімічних виробництв…  

За словами селищної голови, 19 листопада вона разом з представниками громадськості Тростянця зустрічалася з головою Вінницької ОДА Владиславом Скальським та директорами двох профільних департаментів М. Ткачуком та В. Мережком.

«Протягом 1,5 години ми ділилися думками. Очільник області пообіцяв, що вивчить ситуацію, поспілкується із представником компанії, яка забруднює середовище, та разом з нами в ОДА розроблять «дорожню карту» вирішення проблеми. А вчора ми дізналися, що відкликано паспорт дозволу на користування бардополями», - підкреслила Л. Червонецька.

Відкликання погоджень і виключення паспорту з реєстру не забороняє фірмі-виробнику оскаржувати це рішення, приміром, у суді. Проте варто сподіватися, що всі сторони дійдуть компромісу у такому вкрай важливому для селища питанні, як екологічна безпека.

Новини Вінниці / Отруєна земля. Як виглядають з повітря тростянецькі бардополя на Вінниччині (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Отруєна земля. Як виглядають з повітря тростянецькі бардополя на Вінниччині (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Отруєна земля. Як виглядають з повітря тростянецькі бардополя на Вінниччині (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Отруєна земля. Як виглядають з повітря тростянецькі бардополя на Вінниччині (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Отруєна земля. Як виглядають з повітря тростянецькі бардополя на Вінниччині (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Отруєна земля. Як виглядають з повітря тростянецькі бардополя на Вінниччині (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Отруєна земля. Як виглядають з повітря тростянецькі бардополя на Вінниччині (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Отруєна земля. Як виглядають з повітря тростянецькі бардополя на Вінниччині (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Отруєна земля. Як виглядають з повітря тростянецькі бардополя на Вінниччині (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Отруєна земля. Як виглядають з повітря тростянецькі бардополя на Вінниччині (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Отруєна земля. Як виглядають з повітря тростянецькі бардополя на Вінниччині (ФОТО, ВІДЕО)