Опублікована рідкісна мапа Вінниці 1840 року

Новини Вінниці / Опублікована рідкісна мапа Вінниці 1840 року

Державний архів Хмельницької області періодично публікує цінні архівні документи. Вчора, 10 жовтня, архівники оприлюднили досі мало відому широкому загалу мапу повітового міста Вінниця та його передмість, датовану 1840 роком. Виготовив її вінницький повітовий землемір Кролицький.

Як повідомляє Державний архів Хмельницької області, вона зберігається у Ф. 115 Подільська губернська креслярня (опис 2, справа 7). 

Подільська губернська креслярня була заснована 1796 року. Очолював креслярню губернський землемір, який підпорядковувався безпосередньо губернатору. До складу входили повітові землеміри, креслярі, службовці канцелярії. При креслярні існував архів межових документів. До функцій креслярні входили нагляд за проведенням межування, затвердження планів і межових книг та виготовлення копій з них, забезпечення виконання рішень судово-межових органів, організація польових робіт повітових землемірів, складання камеральних описів населених пунктів губернії.



«Пропонована увазі мапа Вінниці 1840 року виготовлена, на нашу думку, з метою реалізації так званого «права винного відкупу» – контракту за підсумками міських торгів, за яким переможці торгів (відкупники) отримували у своє розпорядження усі належні місту корчми та винокурні на трирічний термін із монопольним правом на виготовлення та реалізацію алкогольних напоїв на певній території», - йдеться у повідомленні.

На мапі Вінниці чітко видно райони, які були на той час щільно населені, а саме сучасний центр міста, Сабарів, частину П'ятничан, формування Замостя та Тяжилова, а також садибну забудову Старого міста, Дубовецької Слобідки, Вишні, Садків і інших районів, численні греблі на Вінничці, сім островів на Південному Бузі.

Макс Мельник

11 жовтня, 2023